Sprinter Burnet niet naar finale 200 meter op Spelen Tokio, Klaver en De Witte wel naar halve finales

Print
Sprinter Burnet niet naar finale 200 meter op Spelen Tokio, Klaver en De Witte wel naar halve finales

Taymir Burnet eerder op de dag bij de series van de 200 meter. Afbeelding: ANP

De Nederlandse sprinter Taymir Burnet heeft zich op de Olympische Spelen in Tokio niet kunnen plaatsen voor de finale van de 200 meter.

De 28-jarige atleet van Curaçao strandde in de halve finales door in zijn heat als achtste en laatste te finishen in een tijd van 20,90.

Bijna onmogelijk

De finale halen was voor de Nederlander bijna een onmogelijke opgave. In de series liep hij de 23e tijd en in het veld van topsprinters uit onder meer de Verenigde Staten en Canada sneeuwde Burnet onder. In de series liep hij nog een beste seizoenstijd van 20,60. In de finale kwam hij daar niet aan.

Eerder op de dag wisten Lieke Klaver en Lisanne de Witte zich wel te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter. Klaver deed dat het meest overtuigend. De atlete uit Enkhuizen eindigde als derde in haar serie in 51,37 en verzekerde zich direct van een deelname in de halve finales op woensdagavond. De Witte liep in haar serie naar de vierde plaats en was afhankelijk van haar tijd. Haar 51,68 bleek na de zes heats snel genoeg om ook door te mogen in het olympisch toernooi.

Talent

De 22-jarige Klaver is het opkomende talent op de 400 meter, die ook snel is op de 200 meter. Ze won al eens een wedstrijd uit de prestigieuze Diamond League en stond dit voorjaar in Polen in de finale van de EK indoor. Ze finishte als vijfde.

De 28-jarige De Witte won brons op de EK van 2018 en ook brons op de EK indoor van 2019. De atlete uit Castricum was tot deze zomer in het bezit van het Nederlands record op de 400 meter met 50,77, maar dat record is ze inmiddels kwijt aan rijzende ster Femke Bol, die al 50,37 liep.