Nicholas Heiner treedt net niet in voetsporen van vader en wordt vierde in Finn-klasse

Print
Nicholas Heiner treedt net niet in voetsporen van vader en wordt vierde in Finn-klasse

Nicholas Heiner in actie tijdens de Spelen. Afbeelding: ANP

Vader Roy Heiner pakte brons op de Olympische Spelen van 1996, Nicholas Heiner slaagde daar dinsdag net niet in. Hij werd vierde in de Finn-klasse.

Heiner sloot zijn optreden in de Finn-klasse, waarin de krachtpatsers van de zeilsport uitkomen, af met een knappe tweede plaats. Hoewel hij in de slotfase nog even op brons leek af te steven, leverde het hem slechts één plekje winst op, waardoor hij in het eindklassement als vierde eindigde.

Medailles

De Brit Giles Scott veroverde het laatste Finn-goud ooit. De klasse houdt na de Spelen in Tokio op te bestaan. Het zilver ging naar de Hongaar Zsombor Berecz. De Spanjaard Joan Cardona Méndez ging aan de haal met het brons.

Heiner, die zich nu gaat richten op The Ocean Race, liep eigenlijk al sinds de eerste dag achter de feiten aan. Hij liet in de openingsrace een elfde plaats noteren en kwam die klap in het vervolg nooit meer te boven. Dinsdag begon hij als vijfde aan de afsluitende medalrace.

Vader

Heiner hoopte tijdens zijn olympisch debuut in de voetsporen van zijn vader te treden. Roy Heiner nam namens Nederland vier keer deel aan de Spelen en veroverde in 1996 een bronzen medaille in de Finn-klasse.

De Finn-klasse staat niet meer op het programma voor de volgende Spelen van 2024 in Parijs. Daarvoor in de plaats komt het kitesurfen. „Hier moest het gebeuren”, zei een teleurgestelde Heiner aan de finish. „Dit was de laatste kans in de Finn-klasse op de Spelen. Ik ben vaak genoeg tweede of derde geworden op een WK of EK. Maar steeds was het net niet. Nu pak ik ook net geen medaille. Dat is heel zuur.”