Laat je verrassen door Venlo & omgeving

 © Venlo Partners

Het weer werkt nog niet echt mee, maar het is hoe dan ook zomer, met voor veel mensen de bijbehorende zomervakantie. Vaker dan anders brengen mensen die vakantie dit jaar door in eigen land. In Venlo en omgeving kun je uitstekend één of meerdere zomerse dagen spenderen: bourgondisch genieten in de beste restaurants; genieten van de natuur aan het water, in parken, tuinen en bossen; winkelen tot je niet meer kunt in bijzondere boetiekjes, kleine speciaalzaken en de bekende ketens; cultuur snuiven in theaters, concertzalen en musea.

Venlo Partners

De mooiste historische gebouwen van de stad Venlo zijn onder andere het oude stadhuis, het Ald Weishoes, het Romerhuis, Huize Ottenheym, de Sint-Martinuskerk en de Sint-Joriskerk. Stuk voor stuk gebouwen met prachtige gevels en bijzondere details zoals houten luiken, gevelstenen, nissen, glas-in-lood, beelden en ornamenten. Vergeet niet omhoog te kijken! Het stadhuis is het oudste gebouw en het absolute pronkstuk. Het oorspronkelijk als kasteel ingerichte bouwwerk stamt uit het begin van de 14e eeuw en werd eind zestiende eeuw herbouwd. Het is van binnen ingericht met goudleren behang en aan de buitenkant zie je beelden van beroemde Venlonaren zoals humanist Erycius Puteanus en kunstschilder Jan van Cleef. Als je meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van de stad en de regio, bezoek dan het Limburgs Museum en het Museum van Bommel van Dam.

Historisch en modern

Venlo is een historische stad waar oud perfect aansluit op nieuw. Vanuit de kronkelige straatjes in het historische hart van de stad, wandel je gemakkelijk naar de moderne Maasboulevard met zijn weidse uitzicht over het water, de uiterwaarden, het stadspark aan de overkant van de Maas, en de plezierhaven. Het winkelaanbod in de moderne gebouwen is heel divers. En ben je moe van het winkelen, dan strijk je hier neer op één van de tientallen terrassen.

Zie, voel en proef de sfeer van de stad. We hopen je snel te zien!

Onthaasten in Steyl

Kloosterdorp Steyl is een baken van rust en kalmte met een rijksbeschermd dorpsgezicht. Het oudste klosster is het Missiehuis Sint Michaël, een groot bakstenen gebouw aan de Maas, waarvan de bouw begon in 1880. De spitse torens van de kloosterkerk zijn al van verre zichtbaar. In de Jochumhof -een verrassende tuin verborgen achter dikke, oude muren- heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Hier bewonder je zeldzame en exotische planten. Al in 1799 lag hier een tuin die bij een herenhuis hoorde. In 1933 werd de botanische tuin aangelegd door pater Peter Jochum. De bomen, bloemen en planten zijn afkomstig van zaden die missionarissen van over de hele wereld meebrachten naar Steyl. Een typisch Limburgse traditie, de schutterij, heeft hier een eigen museum. Kleurrijke vlaggen en vaandels, onklaar gemaakte geweren en uniformen met veel gouddraad, sjerpen en emblemen zijn hier uitgestald voor het publiek.

Genieten in Arcen

Bij de naam Arcen denken veel mensen onmiddellijk aan de Kasteeltuinen. Kasteel Arcen uit de 17e eeuw ligt in het midden van de betoverende tuinen. Slenter hier langs de oude, statige bomen, de geurende rozenstruiken, de grachten en de strak gesnoeide heggen. Bezoek de Oranjerie, aai de schapen en de gaten, en bewonder de gracieuze zwarte zwanen, roze flamingo’s en witte ooievaars. Maar Arcen biedt meer dan het kasteel en de omringende tuinen. Het dorp zelf is pittoresk, met gezellige straatjes en veel terrasjes waar je allerlei streekproducten kunt proeven. Het is echt een dorp van het goede leven. In de graanbranderij in de Wijmarsche Watermolen maakt de molenaar met zijn medewerkers allerlei ambachtelijk gedistilleerde dranken, zoals aspergelikeur en blauwe bessen likorette. In de Hertog Jan brouwerij zie je indrukwekkende koperen brouwketels en een prachtige bierkelder. Onder begeleiding van een gids volg je het hele brouwproces en natuurlijk krijg je genoeg bier te proeven. Ultiem ontspannen doe je in het Thermaalbad van Arcen met zijn binnen- en buitenbaden, sauna’s en stoomcabine’s.

Onthaasten in de grensstreek

De omgeving van Venlo is absoluut de moeite waard om verder te verkennen te voet of op de fiets. In de grensstreek met Duitsland liggen verschillende grensoverschrijdende natuurgebieden, met elk hun eigen charme: de Venloër Heide, natuurgebied Zwart Water, de Schandelosche Heide en het natuurgebied Krickenbecker Seen.

Ontdek al het moois dat de stad Venlo te bieden heeft op: www.venloverwelkomt.nl/zomer