Nederlandse waterpolosters zonder medaille naar huis, Hongarije te sterk in kwartfinale

Print
Nederlandse waterpolosters zonder medaille naar huis, Hongarije te sterk in kwartfinale

De Hongaarse keepster keert een schot van Vivian Sevenich. Afbeelding: AFP

De Nederlandse waterpolosters zijn op de Olympische Spelen uitgeschakeld in de strijd om de medailles. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest het in de kwartfinales met 14-11 afleggen tegen Hongarije (4-3 4-4 2-2 4-2).

Voor Oranje resten nu in Tokio wedstrijden om de plaatsen vijf tot en met acht, terwijl het doel was om een medaille te pakken.

Weer te sterk

Hongarije bleek opnieuw te sterk voor de waterpolosters, net als vorig jaar op het EK in de strijd om het brons en begin dit jaar in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi. Voor Oranje was het halen van die finale voldoende om voor het eerst sinds 2008 weer te mogen meedoen aan de Spelen.

De waterpolosters wonnen in de groepsfase drie van hun vier wedstrijden, maar eindigden desondanks toch op de derde plek in de poule achter Spanje en Australië. Met Hongarije trof de ploeg van Havenga de nummer 2 van de andere groep.

Terug knokken

De ploeg van Havenga nam in het eerste kwart tot drie keer toe een voorsprong, maar Hongarije kwam steeds weer op gelijke hoogte. Een paar seconden voor het verstrijken van de periode namen de Hongaarse vrouwen de leiding. Het tweede kwart verliep vergelijkbaar. Steeds als Oranje de stand gelijk had getrokken, onder meer via twee doelpunten van Nomi Stomphorst, dan nam Hongarije weer een kleine voorsprong. De 7-8 viel 4 seconden voor tijd, van grote afstand.

Hongarije liep aan het begin van het derde kwart uit naar 10-7, maar Oranje wist zich terug te knokken tot 10-9. Aan het begin van de laatste periode trok de 20-jarige Simone van de Kraats, de topscorer van het toernooi, de stand weer gelijk met haar vierde treffer van de wedstrijd. In de laatste 5 minuten ging het echter alsnog mis voor de ploeg van Havenga.

Toekomst

Het is de vraag wat de uitschakeling op de Spelen betekent voor de toekomst van de 46-jarige Rotterdammer. Havenga is al ruim vijftien jaar betrokken bij de vrouwenploeg. Als teammanager maakte hij het ‘gouden’ succes op de Spelen van Peking 2008 mee. Havenga werd daarna assistent en sinds eind 2013 is hij de bondscoach. De waterpolosters misten onder zijn leiding de Spelen van 2016, nadat ze in 2012 hun olympische titel al niet konden verdedigen in Londen. De route naar de Spelen van Tokio verliep ook moeizaam. Oranje wist pas de vierde en laatste kans op kwalificatie te verzilveren.