Marechaussee gaat reizigers vanuit België controleren op coronabewijs

Print
Marechaussee gaat reizigers vanuit België controleren op coronabewijs

Afbeelding: ANP

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. De marechaussee gaat dat doen.

Reizigers die tijdens zo’n controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. Aan de grens van Duitsland wordt niet gecontroleerd.

Lees ook: Cijfers dalen, maar we zijn niet overal zomaar welkom: dit zijn de eisen in de populaire vakantielanden

Dat er geen controles zijn aan de oostkant van Nederland komt doordat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.

Geel advies

Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen vanaf 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben.

Lees ook: Keurig op vakantie met een test- of vaccinatiebewijs, maar geen controles van CoronaCheck-app bij de grens

Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Het mag een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven.

Mobiel

Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door mobiele teams, zegt de woordvoerder. Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen.

Mensen die niet met eigen vervoer reizen worden gecontroleerd door de vervoersmaatschappijen.