Baanrenster Shanne Braspennincx verovert olympisch goud op onderdeel keirin

Shanne Braspennincx wordt gefeliciteerd door haar vriend Jeffrey Hoogland.  © ANP

Izu -

Shanne Braspennincx heeft op de Olympische Spelen een gouden medaille gewonnen op het sprintonderdeel keirin.

RedactieBron: ANP

De 33-jarige baanwielrenster was de sterkste in de finale voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de Canadese Lauriane Genest. Ze bezorgde Nederland daarmee in Tokio de zevende gouden medaille.

Van Riessen

De van oorsprong Brabantse was ook in haar halve finale als eerste gefinisht. Eerder in de week eindigde ze met Laurine van Riessen als vierde op de teamsprint. Daar hadden ze niet echt op getraind, omdat er individueel meer kansen lagen. Het gaf al wel aan dat beiden in goeden doen waren. Van Riessen ging echter donderdag zwaar onderuit en lag in het ziekenhuis toen Braspennincx het goud opeiste.

Lees ook: Baanwielrenster Van Riessen afgevoerd na harde val

De winnares van het goud, die samenwoont met sprinttopper Jeffrey Hoogland, kon nauwelijks geloven dat ze olympisch kampioen was geworden. „Toen ik over de streep ging, dacht ik: wat heb ik gedaan? Ik ben gewoon olympisch kampioen. Ik moet het leven laten bezinken.”

Instinct

Braspennincx was in de halve finale diep gegaan. „Ik dacht dat ik te veel energie had verspeeld. Maar er zat kennelijk nog voldoende in mijn tank.” Of ze met een plan de finale in was gegaan? „Ik doe het op instinct. Sinds ik keirin doe, heb ik dat.”

Braspennincx is de opvolgster van haar landgenote Elis Ligtlee, die in Rio het goud won. „Ik was reserve in Rio”, weet ze nog. „Ik dacht dat die ervaring mij hier wel zou gaan helpen. Maar het was mentaal erg zwaar hier voor me. Ik heb mezelf heel veel druk opgelegd. Maar het is gelukt. Deze titel blijft in Nederland.”