Daal af in het Limburgse mijnverleden

 © Serge Langeweg: “De impact van de mijnbouw op de regio was enorm.”

Op 14 en 15 augustus kun je om 15 uur de bijzondere film ‘Zwart’ bezoeken en het leven in de mijnen beleven door de ogen van de mijnwerkers van toen. Dankzij Discovery Museum Kerkrade kun je bovendien het hele jaar door de meest diverse mijnbouwcollectie van Nederland bewonderen.

Erfgoed Limburg

Het leven van de koempels

Tot honderden meters onder de grond zaten de koempels, oftewel mijnwerkers, die in de Limburgse mijnen werkten. Het was er warm, slecht verlicht en stoffig. De pijlers waar ze de kolen moesten delven, waren zo’n anderhalve meter hoog. Dat betekende dat de mannen moesten kruipen. “Kleine verwondingen waren aan de orde van de dag”, weet Serge Langeweg (manager Collectie en Erfgoed , Discovery Museum Kerkrade). “Gevaarlijker was de kans op instortingen door vallend gesteente en het mijngas dat kon ontploffen.” Dankzij Discovery Museum Kerkrade kun je nu terug in de tijd gaan en zien hoe de mijnwerkers vroeger in de mijnen werkten.

Kolen voor heel Nederland

De belangstelling voor dit stukje Limburgse geschiedenis is sinds het sluiten van de mijnen al groot. In 1974 werd het Mijnmuseum in Rolduc geopend en in 1993 ging de collectie op in het Industrion. Sinds 2021 ontfermt het Discovery Museum zich erover. “Hier vind je de meest diverse collectie mijnbouw van Nederland”, zegt Serge. “En er komen nog steeds aankopen en schenkingen bij.”

Al het materiaal is gerubriceerd op basis van drie aspecten: de techniek van de mijnbouw, de sociaal culturele rol van de mijnen en de mijnbouw in de kunst. Veel bezoekers van buiten Limburg realiseren zich pas tijdens hun bezoek welke impact het mijnverleden op deze provincie heeft gehad en nog steeds heeft. Wist jij dat de kolen die in heel Nederland gebruikt werden, vroeger uit Limburg kwamen?


Profiteer van 25% korting

Om de herinnering aan de mijnwerkers levend te houden, kun je in het Discovery Museum nu ook de bijzondere filmervaring Zwart beleven. In het Aarde-theater daal je als het ware zelf in een liftkooi af in de mijnen en maak je een ondergrondse reis door de Limburgse mijngeschiedenis. De filmervaring Zwart is speciaal geprogrammeerd tijdens het Erfgoedweekend op 14 en 15 augustus. De film start op beide dagen om 15.00 uur. Tickets voor een bezoek aan Discovery Museum koop je hier. Naast deze film kun je ook de uitgebreide collectie bekijken in de Schatkamer.

De film Zwart was gepland als onderdeel van een compleet ‘mijnarrangement’ in samenwerking met de Miljoenenlijn. “Het was de bedoeling dat bezoekers met de koempeltrein ‘in stijl’ van Simpelveld naar ons eindpunt in Kerkrade, voor de deur van Discovery, konden rijden”, vertelt Jasper Kroese (Coördinator Marketing en Sales, Miljoenenlijn). Maar waar eerst corona roet in het eten gooide, zorgde het noodweer van half juli ervoor dat het traject onberijdbaar werd. Daarom krijgt iedereen die een kaartje in de online ticketshop koopt voor Discovery nu 25% korting op een ticket voor de Miljoenenlijn en andersom. De actie loopt tot het einde van dit jaar. “Geïnteresseerden kunnen op woensdagen, zaterdagen en zondagen met de trein mee en ons museum in Simpelveld bezoeken”, laat Jasper weten. “Daar is van alles te zien over het transport per spoor van stenen en gruis.”

Mee met de Zomeravondexpres

Op 21 augustus rijdt bovendien vanaf Station Simpelveld de Zomeravondexpres door het Heuvelland. Om 19.30 uur vertrekt de ruim 100 jaar oude stoomtrein naar Kerkrade. Na een korte stop rijdt hij door naar Schin op Geul. Onderweg geniet je van de zonsondergang en om 21.30 uur kom je weer aan in Simpelveld. Kijk voor informatie en tickets op www.miljoenenlijn.nl/zomeravondexpres-2021.

BEELD: BAS QUAEDVLIEG