Nederland breekt olympisch medaillerecord van Sydney 2000, maar blijft tiende

Kiran Badloe toont zijn gouden medaille. © HH/ANP

Nederland heeft op de Olympische Spelen van Tokio het medaillerecord uit 2000 verbeterd. Toch blijft het tiende staan op de landenranglijst.

redactieBron: De Telegraaf

Baanrenster Shanne Braspennincx bezorgde TeamNL donderdagochtend op het onderdeel keirin (goud) de 24ste medaille. Daar kwamen later op de dag nog nummer 25 en 26 bij. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, uitkomend op de zevenkamp, pakten zilver en brons.

Daar komen in ieder geval nog medailles bij van de hockeysters, die in de finale staan, en boksster Nouchka Fontijn die al zeker is van minimaal brons. Ook Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen wint minimaal brons bij de sprint op de baan.

Shanne Braspennincx viert haar gouden plak. © HH/ANP

Op de Spelen van 2000 in Sydney veroverde Nederland 25 medailles. Daarvan was bijna de helft goud van kleur. Naast twaalf gouden plakken pakte Oranje toen negen keer zilver en vier keer brons.

Tiende plaats

De Nederlandse olympiërs hebben zich ondanks het nieuwe record ‘slechts’ gehandhaafd als de nummer 10 van het medailleklassement. De oogst van vrijdag was niet genoeg om Italië of Frankrijk te passeren. Ook deze landen hebben in Tokio zeven gouden medailles veroverd en iets meer zilver dan TeamNL.

Oranje kan naast de zeven olympische titels pronken met negen zilveren plakken en tien bronzen. Met het totaal van 26 medailles is Nederland qua aantal ook tiende in die rangschikking.

China

China staat nog altijd bovenaan de ranglijst met inmiddels 74 medailles: 34 goud, 24 zilver en 16 brons. De Amerikaanse ploeg (29-35-27) blijft tweede door het mindere aantal olympisch kampioenen maar met een imposante verzameling eremetaal, 91 stuks. Gastland Japan (22-10-14) bleef derde, gevolgd door Australië (17-5-19), Rusland (16-22-20) en Groot-Brittannië (16-18-17)

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal