Harrie Lavreysen kroont zich tot sprintkoning van de Spelen

 © ANP

Izu -

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft vrijdag het goud veroverd op de sprint op de Olympische Spelen. De 24-jarige Brabander versloeg in de finale zijn landgenoot en trainingsmaat Jeffrey Hoogland in drie heats.

redactie

Lavreysen bezorgde daarmee Nederland het achtste goud op de Spelen. De 28-jarige Hoogland, wiens vriendin Shanne Braspennincx donderdag het goud won op de keirin, moest genoegen nemen met zilver. De eindstrijd van het sprinttoernooi was een herhaling van de afgelopen twee WK-finales. Ook toen won Lavreysen.

Te moe

De olympisch kampioen was te moe om te juichen nadat hij in de olympische sprintfinale had afgerekend met zijn vriend en eeuwige rivaal. „Ik wilde graag een arm in de lucht steken, maar ik had de kracht niet meer. En ook mijn ademhaling niet meer onder controle”, vertelde de 24-jarige Brabander later met het goud omgehangen.

Het blijft een lastig verhaal: vrienden, kamergenoten, trainingsmaatjes en rivalen. „Ik gun mezelf het goud net iets meer”, zei Lavreysen, terwijl Hoogland inmiddels naast hem was komen zitten. De vier jaar oudere sprinter had de eerste heat gewonnen, de tweede net verloren, net als de derde. „De eerste was heerlijk, de tweede bijna heerlijk, de derde onmenselijk”, verzuchtte de in Nijverdal opgegroeide Hoogland. In Berlijn, op de WK van 2020, was hij ook de verliezer in de finale en sneuvelde er wat meubilair in de box. „Daar had ik vandaag de kracht niet meer voor.”

Lees ook: Nederland boft: twee keizers op de sprint in Tokio

Het brons op de wielerpiste van Izu was voor de Schot Jack Carlin, die de Rus Denis Dmitrijev versloeg.

© De Telegraaf