Centrum Valkenburg volgende week weer helemaal open

 © Mitchell Giebels

Het centrum van Valkenburg gaat vanaf dinsdagavond 10 augustus weer helemaal open. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten.

Het centrum was na de overstromingen medio juli afgesloten om de troep op te kunnen ruimen en herstelwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Op 27 juli ging het centrum deels weer open, toen werd ook een noodverordening ingetrokken die de toegang tot het centrum ontzegde. Die noodverordening was ingezet na de overstroming van de Geul twee weken geleden, die grote schade in het centrum aanrichtte en onveilige situaties creëerde. Zo stortte er een brug in, werden wegen deels weggespoeld en liepen woningen, kroegen, restaurants, een kerk en winkels onder water. De afgelopen weken is het centrum opgeruimd en de meeste troep er weggehaald.

Lees ook: Getroffenen waterramp Valkenburg kunnen gift Rampenfonds aanvragen bij gemeente

De herstelwerkzaamheden aan met name aan de horecapanden zijn nog in volle gang. De komende weken worden deze panden vanaf de Geulpoort tot aan De Guascostraat/Engelbertstraat afgeschermd met hoge hekken. Op die manier kunnen de ondernemers veilig doorwerken in hun zaak.

Tot dinsdag bewaken beveiligers het centrum van de Limburgse plaats, de rest van de week zijn er overdag extra beveiligers in het centrum. De parkeerplaatsen op het Walramplein worden voor iedereen weer geopend. Na de overstromingen waren die alleen beschikbaar voor bewoners, ondernemers en helpers.