Rob Ehrens en zijn springruiters met moeite naar finale landenwedstrijd

Willem Greve sprong er drie balken af, maar dat werd de Nederlandse equipe net niet fataal. © EPA

Tokio -

De Nederlandse springruiters hebben zich op de valreep geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Maikel van der Vleuten stelde in de laatste rit met Beauville Z een plek bij de beste tien landen veilig.

Redactie

De finale om de medailles begint zaterdag om 12.00 uur Nederlandse tijd. Alle deelnemers beginnen dan weer met 0 strafpunten.

Vier balken

Negentien landen kwamen met ieder drie springruiters in actie in de kwalificatie. Namens Nederland begon Willem Greve met Zypria S. De combinatie gooide er drie balken af en kreeg ook nog één strafpunt voor tijdsoverschrijding. Marc Houtzager lag met Dante lang op koers voor een foutloze ronde, maar op de voorlaatste hindernis ging er toch een balk af. Ook Houtzager overschreed de tijdslimiet van 82 seconden voor de zeventien hindernissen.

Van der Vleuten, die woensdag met Beauville Z verrassend brons pakte in de individuele wedstrijd, kon zich als laatste ruiter niet te veel fouten permitteren. De 33-jarige Brabander gooide er echter twee balken af en een derde fout had uitschakeling betekend. Van der Vleuten kwam de laatste hindernissen foutloos over, waardoor Nederland zich met 26 strafpunten als negende plaatste voor de finale.

Zweden

Net als in de individuele wedstrijd maakten de Zweden veel indruk. Het land dat in die wedstrijd met drie ruiters de barrage haalde, bleef ook nu drie keer foutloos. Duitsland en België werden tweede in de kwalificatie met ieder één springfout.

Lees ook: Zesde Olympische Spelen, maar vuur brandt nog steeds bij bondscoach én zakenman Rob Ehrens (63)