Hoe kun je je ruitenwissers en sproeierpomp vervangen?

In je auto zitten veel componenten. De een is natuurlijk wat belangrijker dan de ander. Zo zijn je ruitenwissers eigenlijk best belangrijk, al heb je er niets aan op een zonnige dag. Alleen als het regent heb je echt de wissers van je auto nodig, terwijl je dan ook zeker gebruik zult maken van de sproeierpomp. In dit artikel kun je meer lezen over zowel de ruitensproeierpomp als de ruitenwissers.

Twenty Four Webvertising

Wat zijn de ruitenwissers?

De ruitenwisser helpt bij het wissen van de voorruit en achterruit, net zoals de ruitenwisserblad, de ruitenwissermotor en het windscherm. Normaal gesproken passen de ruitenwisserbladen perfect bij de ruiten en werken ze gewoon goed als er genoeg water is. Je moet droge ruiten dan ook beslist niet gaan wissen, want dit kan leiden tot schade. Ook kan dit de slijtage van het ruitenwisserblad versnellen. Je moet de ruitenwissers daarom eigenlijk alleen gebruiken met een ramenwasser. Dit product moet dan wel de droge ruit eerst bevochtigen. Als je de wissers intensief gebruikt dan kan de ruitenwissers ook slijten. Uiteindelijk zullen de ruitenwissers dan ook vervangen moeten worden. Daarover later meer.

Wat is de sproeierpomp?

Bij het gebruik van je ruitenwissers kun je ook je ruitensproeierpomp instellen. Dit onderdeel van je auto is ontworpen om de sproeiervloeistof van het reservoir naar de sproeikoppen te brengen. Dit is een elektrische pomp en vaak wordt het op de bodem van een reservoir geplaatst. Je moet de pomp niet gebruiken zonder sproeiervloeistof want dan raken de tandwielen vast. Is de vloeistof bevroren en activeer je de motor? De motorcontacten zullen er dan in branden. Beide acties kunnen ervoor zorgen dat de sproeierpomp uitvalt. Dit leidt tot een ongelijke vloeistofspuit, al kan het nog erger worden. Dan komt er helemaal geen vloeistof uit.

Hoe kun je de ruitenwissers vervangen?

Voordat je ruitenwissers kunt vervangen moet je eerst de ruitenwissers kopen. Hiervoor moet je het exacte model van je auto kennen. Geef deze informatie aan een autowinkel en zij kunnen opzoeken welke producten jij nodig hebt. Een goede vuistregel is om niet de goedkoopste of de duurste te kopen. Het is meestal een goed idee om beide wissers tegelijk te vervangen, als de ene kapot is gegaan, kan de andere niet veel beter zijn. Vervolgens moet je eerst de oude exemplaren van je auto halen. Trek eerst de hele wissereenheid omhoog, zodat ze verticaal blijven. Draai vervolgens de wisser loodrecht op de arm zodat het scharnier zichtbaar is. Je ziet een klein lipje aan één kant van het scharnier. Trek dat lipje eruit en trek dan de ruitenwisser omlaag, richting de auto. Nu de ruitenwisser en de arm gescheiden zijn, verwijder je de wisser door een van de gaten op het mes. Nu het blad is verwijderd, zijn de wisserarmen nu van onbeschermd metaal, dus laat de arm niet omhoog staan als je je omdraait om je nieuwe ruitenwissers te pakken. Als ze weer naar beneden zouden vallen, is dat niet goed voor je voorruit. Bevestig vervolgens de nieuwe wissers. Neem de nieuwe wisser en steek de arm door het daarvoor bestemde gat, zodat deze de eigenlijke wisser omhoog duwt. Om te bepalen door welk gat het gaat, stel je het scharnier af zodat het loodrecht op de wisser staat en lijn je het uit zodat de haak van de arm over het scharnier gaat. Zodra de arm zich in het gat bevindt, lijn je de haak over het scharnier en druk je ze samen. Je hoort en voelt een klik wanneer dit gelukt is.

Hoe kun je de sproeierpomp vervangen?

Een sproeierpomp vervangen kan op meerdere manieren. Eerst moet je wel een batterijspaarder van negen volt installeren in je sigarettenaansteker. Vervolgens koppel de batterij los en verwijder je de reservoirbouten, wat het geval is als de pomp langs het spatscherm zit in het bovenste motorcompartiment. Verwijder vervolgens ook de kabelboomplug en ruitersproeiervloeistofleiding. Trek ook het ruitensproeierreservoir uit de auto, waarna je de contacten schoon moet maken. Vervolgens kun je de nieuwe pomp installeren, net zoals het was reservoir. Sluit het harnas aan, installeer de vloeistofleiding op het reservoir en vul de vloeistof bij.

Info ontleend aan:

https://www.besteonderdelen.nl/onderdelen/ruitenwissers.html

https://nl.vermin-club.org/how-to-replace-windshield-washer-pump-2717