Horeca wil weer gratis coronatests voor personeel

 © Getty Images

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat horecabedrijven weer gratis zelftests krijgen voor het personeel. Als horecapersoneel zichzelf snel en preventief kan testen, dan kan dat veel onzekerheid, onnodige quarantaine en extra kosten voorkomen.

KHN vindt dat de overheid de kosten van de zelftesten op zich moet nemen.

Tot eind juli kon horecapersoneel zich testen op corona met gratis sneltests, vergoed door de overheid. Ook was er de mogelijkheid om een snelle antigeentest te doen via Spoedtest.nl, met op dezelfde dag een uitslag, maar die optie is geëindigd voor alle branches. KHN heeft nog geprobeerd die regeling te behouden, maar de overheid ging daar niet in mee.

Lees ook: Festivalliefhebbers mogen bijna niks, maar voetbalfans gaan los op de tribunes: hoe kan dat?

Per direct

Daarom moeten de zelftests per direct weer gratis worden, zegt de woordvoerder van KHN. Want het voorkomt extra kosten voor onnodige verzuimdagen door het wachten op de GGD-uitslagen of dure testkosten voor de werkgever.

KHN ziet dat het vrijwillig testen goed werkt en dat het kabinetsadvies om regelmatig te testen zo wordt opgevolgd. Over het tonen van vaccinatiebewijzen door klanten en personeel laat KHN zich niet uit. „Dat is aan het politieke debat.”