Herdenking slachtoffers voormalig Nederlands-Indië in Limburg Museum met millenials met Indische en Molukse roots

 © Amazon Prime

Limburg -

In het Limburgs Museum in Venlo vindt op zondag 15 augustus een herdenking plaats voor de slachtoffers die vielen in voormalig Nederlands-Indië. Dat gebeurt in een bijeenkomst met Limburgse millennials van Indische of Molukse komaf.

Deze jongeren gingen voor de expositie Van Daar & Van Hier op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Gastcurator van de expositie Yvette Kopijn leidt de gesprekken tijdens de herdenking, die om 10.30 uur wordt uitgezonden via de Facebookpagina van het museum.

Van Daar & Van Hier toont nog tot en met zondag 5 september de resultaten van de zoektocht van 25 Limburgse jongeren met Indische of Molukse wortels naar hun eigen familiegeschiedenis. Zij namen deel aan het programma Tracing Your Roots, onder leiding Kopijn, die zelf uit een gemengd Nederland-Indisch gezin komt. De jongeren doken onder meer in archieven, deden stamboomonderzoek en spraken met hun ouders en grootouders over een verzwegen verleden.

Lees ook: Expositie in Limburgs Museum door het Indische en Molukse stilzwijgen

“Zo kunnen wij nu als museum een stuk onderbelichte geschiedenis zichtbaar maken,” zegt Marieke Koppelmans, programmamanager van het Limburgs Museum. “Gastcuratoren en in dit geval 25 jongeren krijgen van ons een podium om hun eigen verleden te onderzoeken en met ons allen te delen.”

Slachtoffers van de Japanse bezetting (1942-1945) van voormalig Nederlands-Indië, de Bersiap en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1950) worden jaarlijks op 15 augustus herdacht. Deze turbulente periode trof alle bevolkingsgroepen in Indië/Indonesië, waaronder mensen van Molukse, (Indo-)Europese, Indonesische, Papoea, Indo-Afrikaanse, Chinees-Indonesische en Joods-Indische afkomst.

De Indië-herdenking van het Limburgs Museum vindt vanwege corona zonder publiek plaats, maar is dus digitaal via de Facebookpagina van het museum bij te wonen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal