Nederlands duo vijfde op olympische koppelkoers

Print
Nederlands duo vijfde op olympische koppelkoers

Het Nederlandse duo in actie tijdens de koppelkoers. Afbeelding: ANP

Yoeri Havik en Jan Willem van Schip zijn er zaterdag niet in geslaagd om een medaille te veroveren op de olympische koppelkoers. Het Nederlands duo bleef in het Izu Velodrome steken op een vijfde plaats.

Het goud ging naar Denemarken, dat aantrad met Michael Mørkøv en Lasse Norman Hansen. Mørkøv fungeerde eerder deze zomer als lead-out van Mark Cavendish in de Tour de France. De superknecht hielp de Brit aan vier etappezeges.

Groot-Brittannië veroverde met Ethan Hayter and Matt Walls zilver. De Fransen Benjamin Thomas en Donovan Grondin gristen het brons weg voor de neus van het Belgische koppel Kenny De Ketele en Robbe Ghys.

Havik (30) is van de complete Nederlandse wielerselectie de man die het langst in Japan verbleef. De geboren Zaandammer nam al deel aan de wegrace op de eerste dag van de Spelen. Op die manier kon Nederland een extra baanrenner meenemen zonder het maximum te overschrijden. „Bauke (Mollema) en Tom (Dumoulin) zeiden dat ze blij met me waren. Dat ik al langer hier was, is daarbij zeker geen nadeel geweest. Ik kon acclimatiseren en het tijdverschil verwerken. En ik heb hier goed op de baan kunnen trainen.”

Met Van Schip werd Havik vorig jaar vierde op de WK in Berlijn. Op de Spelen werd het een plaatsje lager. „Dit was het voor nu. Meer zat er niet in en misschien moeten we wel trots zijn”, keek Havik terug. Punten sprokkelen en naar het einde toe proberen een ronde te pakken, is het idee waarmee ze meestal de baan op gaan. Dat eerste lukte redelijk met halverwege de vierde plek. „Maar wegrijden lukte niet. Iedereen reed superhard. We moeten nog een paar jaar door en vergeet niet: twee jaar geleden gaf niemand een stuiver voor ons.”

Bewonderend sprak hij over Mørkøv, de Deen die in de afgelopen Tour vier keer sprinter Mark Cavendish naar ritoverwinningen leidde. Havik gelooft niet dat het beperkte aantal wedstrijdkilometers dat hij en Van Schip dit jaar op de weg reden hen had opgebroken. „Nee, je hoeft geen Tour of de Giro in de benen te hebben om hier goed te zijn. Kijk naar Italië, met Consonni en Viviani, die allebei de Giro hebben gereden maar hier erdoor zakken.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu