Gratis zelftesten voor Nederlandse huishoudens: ‘Dit moet coronagolf na zomervakantie voorkomen’

Leerlingen van het Farel College in Amersfoort hadden al het initiatief genomen voor een zelftest. © ANP/HH

Alle Nederlandse huishoudens krijgen vanaf dinsdag een brief in hun brievenbus waarmee ze twee gratis coronazelftesten kunnen bestellen. Het moet het testen laagdrempeliger maken en voorkomen dat er wederom na de zomervakantie een coronagolf over Nederland heen spoelt.

Bron: De Telegraaf

Vorig jaar liep dat behoorlijk mis. Na de vakantie liepen de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames hard op. Het demissionaire kabinet hoopt dat landgenoten dit keer massaal gebruikmaken van de gratis zelftesten. Opgeroepen wordt om dat te doen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op het werk op school of verjaardagen.

Lees ook: Na overlijden zeven gevaccineerde bewoners woonzorgcentrum: wat weten we over de Colombiaanse variant?

Of dat voor iedereen op tijd komt, is de vraag. De eerste brieven vallen dinsdag op de mat. De uitrol duurt tot en met 1 september.

Acht miljoen

In totaal krijgen acht miljoen huishoudens een code waarmee online twee gratis thuistesten kunnen worden besteld. Binnen anderhalve week worden ze thuisbezorgd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid kon de uitrol niet sneller. „Vanaf het moment dat het kabinet besloot om de thuistesten te verstrekken is er keihard gewerkt. Dit is het eerste moment waarop het kon”, aldus een woordvoerder.

Besloten is om ieder huishouden twee testen te geven. Scholieren op de middelbare school en studenten kunnen via hun school immers al zelftesten krijgen.

Het verspreiden van de brieven gaat gepaard met een nieuwe coronacampagne die ervoor moet zorgen dat de drempel tot zelftesten zo laag mogelijk wordt.

In de brief wijst het kabinet op het belang van zelftesten. Iemand kan immers besmettelijk zijn zonder zelf klachten te hebben. Ook volledig gevaccineerden kunnen het virus overdragen, benadrukt verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Bij een positieve thuistest wordt geadviseerd om bij de GGD een coronatest te doen.

Reizigers

Op alle Nederlandse vliegvelden deelt de GGD sinds enkele weken kosteloos zelftests uit aan terugkerende reizigers. Ook dit moet de drempel tot zelftesten verlagen.

Het kabinet adviseert iedereen die terugkeert uit het buitenland, gevaccineerd of niet, om het liefst direct na terugkomst een zelftest te doen. Reizigers die terugkeren uit gele of oranje landen en nog niet volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona krijgen het dringende advies om op dag twee en vijf een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen.

Zelftesten, zo benadrukt het kabinet, doe je alleen als je geen klachten hebt. Wie wel klachten heeft kan kosteloos bij de GGD terecht. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten of reizigers uit een hoogrisicogebied. Jongeren tot 27 jaar kunnen zich altijd gratis bij de GGD laten testen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal