Zangeres Martina Lucic zingt én vertelt ‘The Untold Stories’ over vluchtelingen

In ‘The Untold Stories’ wil Martina Lucic verhalen vertellen die nog nooit naar buiten zijn gebracht. © Marc Ploum

Heerlen -

‘Vooroordelen wegnemen en voor meer verbinding zorgen’, dat wil Martina Lucic met haar nieuwe project ‘The Untold Stories’. De zangeres uit Heerlen – ook wel bekend als Mala - brengt in april 2022 een boek en cd met vluchtelingenverhalen uit. „Ik wil laten zien dat iedereen hetzelfde is én wil. We zijn gewoon mensen en willen uiteindelijk allemaal gelukkig en gezond zijn.”

Tim van Sintfiet

Voor Lucic is dat haar levensmotto. „We zijn één volk. Die boodschap verspreiden is als het ware het steentje dat ik wil bijdragen aan het leven.”

Vooroordelen

Die gedachtegang komt voort uit haar eigen verleden. In 1994 vluchtten Lucic en haar familie tijdens de Joegoslavische burgeroorlog naar Nederland. De zangeres was te jong om die tijd bewust mee te maken. En hoewel er veel gelukkige momenten waren, heeft ze de pijn en droefheid van haar ouders zeker wel meegekregen. „Mensen kijken vaak raar op als ik zeg dat ik in Kroatië ben geboren. Dat verwachten ze namelijk niet. Ik denk dan ‘verandert dit nu je mening?’ Mijn ouders hebben - in tegenstelling tot mij - wel een buitenlands accent. Er zijn mensen die zich hierdoor anders tegen hen gedragen. Zij krijgen hier bijna dagelijks mee te maken. Het doet pijn dat deze (voor)oordelen nog steeds bestaan.”

Verhalen

Lucic vindt het belangrijk om de identiteit van een artiest te laten zien. Haar eigen verhaal heeft ze dan ook al eens verteld. „Nu ontstond tijdens een brainstormsessie het idee om ook andermans verhalen vast te leggen. Ik heb er zelf natuurlijk ervaring mee dus het is iets wat dicht bij me ligt.” Ze koos er daarom bewust voor om niet alleen een boek uit te geven, maar ook om zelf de studio in te duiken.

De afgelopen tijd zocht de zangeres contact met vluchtelingen. Iets wat niet altijd even gemakkelijk ging. „Niet iedereen komt graag ‘in the picture’. Daarnaast denken veel mensen dat hun verhaal niet interessant is. In het begin zijn ze allemaal heel bescheiden. Pas als ik mijn geschiedenis vertel, beseffen ze dat ook hun kant de moeiten van het vertellen waard is.”

De zangeres interviewt in totaal acht vluchtelingen van over heel de wereld. „Dat maakt de verhalen heel erg verschillend.” In haar boek vertelt Lucic de levensverhalen van de vluchtelingen. „Ik beschrijf onder andere waar ze vandaan komen, hoe de vlucht was en hoe de situatie was én is.”

In haar nummers gaat Mala juist dieper in op één element uit het leven. „Een Bosnische vrouw heeft bijvoorbeeld een verhaal wat heel erg op dat van mijn ouders lijkt. Ze wilde een betere en veilige toekomst voor haar kinderen. Ik wil in het nummer dus op het moeder zijn ingaan.”

In ‘The Untold Stories’ wil Lucic verhalen vertellen die nog nooit naar buiten zijn gebracht. „Ik hoop dat een ervaring voor mensen wordt en ze de tijd gaan nemen en ervoor gaan zitten.”