Staatssecretaris: andere landen moeten klimaatambitie verhogen, Rutte noemt rapport ‘zeer zorgelijk’

 © Hollandse Hoogte / AFP

Het nieuwe IPCC-rapport over het klimaat „maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen”.

RedactieBron: ANP

Dat zegt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie. Ze vindt dat andere landen scherpere klimaatdoelen moeten stellen.

Lees ook: VN-Klimaatpanel: meer extreme hitte in Europa ‘onmiskenbaar’ door broeikasgas

Volgens haar heeft de Europese Unie om die reden de klimaatdoelen bijgesteld en gaat het er nu om „dat ook andere landen hun ambitie” verhogen. Dat zal de Nederlandse inzet worden tijdens de klimaattop in Glasgow, later dit jaar. Ze doelt daarmee op landen die „nog geen of te weinig maatregelen nemen”, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Concrete landen wil het ministerie niet noemen.

Extra maatregelen

„In eigen land doen we ons uiterste best om onze nationale klimaatdoelen ook te halen”, zegt de staatssecretaris in haar verklaring. Er wordt gewerkt aan extra maatregelen. Die worden volgens het ministerie uiterlijk dit najaar aan de Tweede Kamer gestuurd voor de behandeling van de Klimaatnota.

In oktober waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat het doel om in 2030 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990 niet gehaald dreigde te worden. De EU wil naar 55 procent reductie in 2030.

Rutte: klimaatrapport IPCC zeer zorgelijk

Demissionair premier Mark Rutte vindt het klimaatrapport van het IPCC „zeer zorgelijk”. Hij noemt het „extra belangrijk” dat de klimaatdoelstellingen in zowel Nederland als daarbuiten gehaald worden. Wel erkende hij dat er ook in Nederland „een gat” zit tussen de klimaatdoelen en de mate waarin die met het huidige beleid bereikt worden. Zowel het huidige als het volgende kabinet zal zich moeten inzetten dat gat te dichten, aldus Rutte.

Effectiever klimaatbeleid zal ook nodig zijn, wil het kabinet de eigen doelstellingen halen, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving in oktober nog vast. Dit kabinet werkt daaraan en spreekt er ook de komende weken over. Ook zal het volgens de VVD-leider bij de formatie een belangrijk thema zijn.

Rutte ziet „een enorme kans” voor Nederland als het gaat om de klimaattransitie. Hij wil dat van de tien miljoen banen in Nederland er een paar miljoen „groen” zullen worden. „We moeten hierin vooroplopen in de wereld.” Dit kan volgens Rutte economische groei opleveren. Toch wilde hij nog niet zeggen of een eventueel kabinet-Rutte IV het groenste kabinet-Rutte ooit zal worden.

Eerder dit jaar was Milieudefensie nog erg kritisch op het klimaatbeleid van de afgelopen tien jaar, toen Rutte premier was. De organisatie concludeerde op basis van eigen onderzoek dat er nauwelijks winst geboekt is op het gebied van klimaat, milieu, energie en natuur. Ook zouden vooral burgers opdraaien voor de kosten, terwijl vervuilende bedrijven worden ontzien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal