KNMI: waterhuishouding wordt uitdaging voor Nederland

 © Stefan Koopmans

Het zal een uitdaging worden voor Nederland om in de toekomst op een slimme manier om te gaan met de waterhuishouding, zegt klimaatonderzoeker Rein Haarsma van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in reactie op het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen.

RedactieBron: ANP

Periodes van droogte en periodes van extreme regenval, die vaker zullen voorkomen door klimaatverandering, vragen namelijk om een tegengestelde aanpak.

Lees ook: VN-Klimaatpanel: meer extreme hitte in Europa ‘onmiskenbaar’ door broeikasgas

Onvoorspelbaar

Haarsma, tevens medeauteur van het rapport van VN-klimaatpanel IPCC: „Vorig jaar was de zomer droog, dit jaar zien we extreme regenval, zoals in Limburg. Zulke intense buien en langere periodes van droogte zullen elkaar steeds meer gaan afwisselen in de toekomst. De onvoorspelbaarheid ervan maakt het lastig om het waterbeleid hierop aan te passen.”

Lees ook: Staatssecretaris: andere landen moeten klimaatambitie verhogen, Rutte noemt rapport ‘zeer zorgelijk’

Want als er droogte wordt verwacht, wil je voldoende water opslaan en vasthouden voor de landbouw. Maar diezelfde opslagruimte heb je ook nodig wanneer een rivier buiten zijn oevers treedt door een heftige regenbui. „Om overstromingen te voorkomen wil je dat water over een groot gebied spreiden, maar als dat gebied al volstaat met water dat is opgeslagen voor drogere periodes dan heb je een probleem.”

Samenwerken

Hoeveel last we hiervan gaan krijgen hangt uiteraard samen met het aantal graden dat de aarde uiteindelijk zal opwarmen. „Hoe meer regenval, hoe meer maatregelen je moet treffen, onder meer voor riolering en afwatering. Daarin moeten provincies, waterschappen en steden, maar bijvoorbeeld ook landbouworganisaties met elkaar samenwerken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal