‘Nieuwe iPhones krijgen betere camera dan voorgangers’

 © Getty Images

Cupertino
ANP

De nieuwe iPhones die Apple waarschijnlijk volgende maand aankondigt, verschillen vooral op het gebied van de camera van de modellen van dit jaar.

Uiteraard krijgen de toestellen ook een snellere processor en komen er nieuwe schermen, maar qua uiterlijk zijn de toestellen grotendeels vergelijkbaar met de iPhone 12, meldt persbureau Bloomberg.

Behalve betere camera’s zou Apple ook nieuwe opnamemogelijkheden voor video’s aankondigen bij de introductie van de iPhone 13. Zo kunnen die worden opgeslagen in een nieuw opslagtype met de naam ProRes, waardoor er meer mogelijk is met nabewerking. Vorig jaar introduceerde Apple voor foto’s met ProRaw ook al zo’n nieuw bestandstype. Net als toen zouden de nieuwe mogelijkheden voorbehouden kunnen zijn aan de duurdere Pro-versies van de iPhone.

Lees ook:Apple verwacht dit jaar stuk meer iPhones te verkopen

Normaal gesproken introduceert Apple zijn nieuwe iPhones in september. Vorig jaar werd dat vanwege leveringsproblemen door de coronacrisis uitgesteld tot oktober, maar de verwachting is dat dit niet opnieuw gebeurt.

Eerder dit jaar kondigde Apple al iOS 15 aan, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone. Dat bevat ook allerlei nieuwe mogelijkheden, maar die komen ook voor oudere iPhones beschikbaar.

Controversieel

Bovendien komt Apple met een controversieel systeem om fotobestanden die Amerikaanse gebruikers opslaan bij clouddienst iCloud al op het eigen toestel te scannen op afbeeldingen van kinderporno. Veiligheidsexperts wijzen erop dat andere landen mogelijk kunnen eisen dat systeem te gebruiken om andere afbeeldingen op te sporen, waarmee de veiligheid en privacy van iPhone-gebruikers verder in het gedrang komen. Apple zegt dat niet toe te staan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal