Duizenden huishoudens missen huurtoeslag, vermoedt Woonbond

 © Getty Images

Amsterdam
ANP

De Woonbond roept huurders op om te controleren of ze recht hebben op huurtoeslag, omdat hij vermoedt dat duizenden huishoudens die toeslag uit onwetendheid mislopen.

Door nieuwe regels hebben sinds vorig jaar 115.000 extra huishoudens recht op de toeslag. Volgens de Woonbond weet een deel van deze groep dat echter niet. De inkomensgrenzen die het recht op de bijdrage bepalen, zijn in 2020 veranderd door een wetswijziging. De harde inkomensgrenzen, waarbij er helemaal geen recht op huurtoeslag is bij een inkomen boven een bepaald bedrag, zijn vervallen. Sindsdien loopt de hoogte van de toeslag bij een hoger inkomen nu geleidelijk af. „Ook zonder wetswijziging laten veel mensen het geld liggen, maar met de nieuwe groep huurders die recht heeft op de toelage, verwachten we dat nog meer mensen de toeslag zullen missen. Daarom onze waarschuwing”, legt een woordvoerder van de Woonbond uit.

Lees ook: Huren vrije sector stijgen verder in tweede kwartaal

Volgens de zegsman hebben huurders die in het verleden net boven de inkomensgrens zaten, nu mogelijk wel recht op de bijdrage. „Huurders kunnen op de website van de Belastingdienst een proefberekening doen om te kijken of ze inderdaad recht hebben op de toelage.” Het aanvragen van de toeslag over 2020 kan tot 1 september.