Noord- en Midden-Limburg enige regio waar risiconiveau corona wordt aangescherpt

 © ANP

Limburg-Noord (Noord- en Midden-Limburg) is de enige regio waar de coronasituatie verslechtert. De streek stond op risiconiveau ernstig, maar vanaf woensdag is de situatie er zeer ernstig.

Redactie

Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. De regio Zuid-Limburg had al de status zeer ernstig (hoogste risiconiveau) en dat blijft voorlopig zo. De overheid heeft de status van de 25 veiligheidsregio’s woensdag weer vastgesteld. In twaalf regio’s kunnen de risiconiveaus juist omlaag doordat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames dalen.

Lees ook: Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog licht in Limburg, maar het aantal besmettingen neemt af

Groningen en Gooi en Vechtstreek gaan in één klap twee stappen naar beneden. Ze stonden allebei sinds 13 juli op het hoogste niveau, zeer ernstig, maar hebben vanaf woensdag de status zorgelijk. Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost staan ook niet meer op het hoogste risiconiveau. Zij zakken van zeer ernstig naar ernstig. Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord gaan van ernstig naar zorgelijk.

Het risiconiveau wordt elke week bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen van dat moment. De overheid stelt de risiconiveaus volgende week woensdag opnieuw vast. Voor de maatregelen heeft de kaart voorlopig geen gevolgen. De ingestelde beperkingen gelden in het hele land.