FVD’ers erkennen integriteitscollege Kamer niet

 © Hollandse Hoogte / ANP

Tweede Kamerleden Gideon van Meijeren en Simone Kerseboom willen zich niet verantwoorden voor een integriteitscommissie van de Kamer.

Redactie

De FVD’ers waren naar eigen zeggen uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van klachten over het overtreden van de coronaregels, maar weigeren te komen.

„Wij erkennen het gezag van dit ‘college’ niet en zullen niet verschijnen”, schreef Van Meijeren woensdagmiddag in een tweet, die ook door Kerseboom werd gedeeld. Aanleiding was een voorval in het parlement in mei. Van Meijeren gaf zijn fractiegenoot drie zoenen om haar te feliciteren met haar eerste toespraak in het parlement. Het was een „volstrekt normale wijze” van feliciteren waarvoor de twee zich niet willen verantwoorden, schrijft hij nu.

Kiezer

Van Meijeren deelde bij zijn tweet een brief van het College van onderzoek integriteit van de Kamer, die hij niet zegt te erkennen. „Het is aan DE KIEZER om te bepalen of Kamerleden integer zijn!”

Het college, dat onafhankelijk werkt van de Tweede Kamer, bevestigt dat de brief die Van Meijeren heeft gedeeld eind vorige week aan hem is verstuurd. Verder wil het zo lang de zaak nog loopt niet reageren.

Het college kwam vorig jaar tot stand door een besluit van het parlement, en het proces waarmee de integriteit van Kamerleden wordt onderzocht is vastgelegd in een regeling. Over eventuele sancties (waarvan een maand schorsing van Kamerleden de zwaarste is) wordt een besluit genomen door het parlement. Het college geeft daarover alleen advies.