Europees hitterecord: 48,8 graden op Sicilië

 © Hollandse Hoogte/Mauritius Images GMBH/De Telegraaf

Zuid-Europa gaat gebukt onder een verzengende hittegolf. In de regio Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië is met 48,8 graden een Italiaans en een Europees record gemeten.

Redactie

De temperatuur is officieel bevestigd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Het vorige Italiaanse record dateert van 1999, met 48,5 graden, ook op Sicilië. In 1977 werd in de Griekse hoofdstad Athene en in een stad iets verderop 48 graden gemeten. Dat geldt nog steeds als officieel Europees record.

Niet alleen Sicilië kampt met een hittegolf, ook in andere delen van Italië en andere landen aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland en Turkije is het heet. De hittegolf komt door een hogedrukgebied dat de naam Lucifer heeft gekregen.

Spanje en Portugal

Ook Spanje en Portugal moeten zich opmaken voor zeer hoge temperaturen. „In de loop van de week wordt het steeds warmer op het Iberisch Schiereiland. Er wordt geen neerslag verwacht en omdat het in de nachten nauwelijks afkoelt, valt de temperatuur steeds een fractie hoger uit. Het hoogtepunt van de hitte wordt vrijdag en zaterdag verwacht”, meldt Weerplaza. Volgens het weerbureau zijn natuurgebieden in Spanje en Portugal door een gebrek aan neerslag ‘behoorlijk uitgedroogd’.

Niet overal in Spanje wordt het zwoegen voor toeristen. „In de regio’s Andalusië, Extremadura, Castillië-La Mancha en in de streek rondom de Spaanse hoofdstad wordt het ongeveer 40 graden. Over de grens, in het Portugese Alentejo, worden vergelijkbare temperaturen verwacht. In de grote steden zoals Sevilla en Córdoba kan het zelfs 45 graden worden.” In het noorden en in de hoger gelegen delen valt de hitte relatief mee.