Verzekeraar NN floreert: ‘Coronacrisis maakt huishoudens bewuster van risico’s’

Print
Verzekeraar NN floreert: ‘Coronacrisis maakt huishoudens bewuster van risico’s’

Afbeelding: ANP

Verzekeraar NN, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met fors hogere resultaten.

Volgens topman David Knibbe heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat huishoudens zich bewuster zijn geworden van de verschillende risico’s waartegen ze zich willen verzekeren. Dat heeft volgens hem geleid tot een grote stijging van de waarde van contracten. Ook verstrekte NN meer hypotheken.

Knibbe benadrukt in een toelichting dat Nederlanders over het algemeen al goed verzekerd zijn. Deze ontwikkeling speelt dan ook vooral in andere landen. Volgens Knibbe zijn mensen zich bewuster van de risico’s, zoals het eventueel verliezen van inkomen en welvaart. Verder speelt ook gezondheid een rol. Dat mensen zich beter gaan verzekeren, is volgens de topman een trend die langdurig kan aanhouden.

Herstel

Volgens Knibbe gingen de resultaten over de hele breedte van het concern vooruit, geholpen ook door het herstel van de markten van de coronapandemie. NN sloot af met een operationeel resultaat van dik 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim een vijfde in vergelijking met een jaar eerder.

Aegon maakt weer winst

Ook Aegon merkt dat mensen zich steeds bewuster zijn van de risico’s rond corona. De verzekeraar die onder andere sterk aanwezig is in de Verenigde Staten constateerde de afgelopen maanden een duidelijke toename van het aantal afgesloten levensverzekeringen. Maar ook op het gebied van pensioenen was het drukker voor het bedrijf. De onderneming sloot het kwartaal af met een winst van 849 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog een verlies van dik 1 miljard euro, toen bijvoorbeeld ongunstige sterftecijfers en een lagere rente het resultaat drukten.

NN stipt onder meer de Nederlandse niet-levensverzekeringen aan als voorbeeld van een onderdeel dat goed presteerde. De verzekeraar was bijvoorbeeld minder geld kwijt aan brandschade, terwijl er ook minder uitgekeerd hoefde worden aan zaken rondom arbeidsongeschiktheid en ongevallen. Verder waren mensen vaker thuis, waardoor er bijvoorbeeld minder werd ingebroken.

Nettowinst

De verzekeraar sloot het halfjaar af met een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een resultaat van 587 miljoen euro. Volgens NN kwam de groei ook door winsten op de verkoop van aandelen en staatsobligaties.

Knibbe verwacht dat de schade als gevolg van de overstromingen in Limburg en België voor het concern zo’n 70 miljoen euro bedragen. NN is niet actief in Duitsland. Knibbe benadrukt dat nog niet alle claims binnen zijn. De bosbranden die grote delen van Zuid-Europa teisteren, zullen minder impact hebben op de resultaten van NN. Het concern is in die markten niet actief met niet-levensverzekeringen.

Achmea: meer schade door extreem weer

Verzekeraar Achmea ziet dat er steeds meer schade komt door extreem weer. Dat stipte topvrouw Bianca Tetteroo aan bij de presentatie van de halfjaarcijfers van het bedrijf achter merken als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis. De recente overstromingen in Limburg zorgden bij Achmea bijvoorbeeld voor 50 miljoen euro aan schade, volgens een eerste schatting.

Het definitieve bedrag wordt later bekend en zal ook pas in het tweede deel van het jaar op de resultaten drukken. Onder de streep noteerde Achmea nu een winst van 306 miljoen euro. In de eerste helft van 2020 was dat nog 108 miljoen euro.