Wat is sfeerverlichting (stoffen lampenkappen, LED strips, warme lichtbronnen)

Print
Wat is sfeerverlichting (stoffen lampenkappen, LED strips, warme lichtbronnen)

Verlichting speelt tegenwoordig niet alleen een functionele rol in een woning, maar ook zeker een sfeer verhogende rol. Onder andere door de toegenomen populariteit van LED verlichting zijn er steeds meer mogelijkheden om met behulp van verlichting sfeer te creëren in een ruimte. Maar wat is sfeerverlichting precies en welke soorten sfeerverlichting zijn het populairst? In dit artikel vertellen we het!

Wat verstaan we onder sfeerverlichting?

Laten we beginnen met kort toe te lichten wat we precies onder sfeerverlichting verstaan. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is sfeerverlichting verlichting die als doel heeft om een bepaalde sfeer in een ruimte te creëren. Sfeerverlichting in de woonkamer heeft vaak als doel om een gezellige sfeer uit te stralen, terwijl sfeerlichting in een kantoorruimte bijvoorbeeld als doel heeft om een zakelijke sfeer aan de ruimte te geven.

Vaak wordt naast sfeerverlichting nog basisverlichting in een ruimte aangebracht, waardoor de sfeerverlichting een aanvullende functie heeft. Natuurlijk is het ook mogelijk om een ruimte enkel met sfeerverlichting in te richten, maar dit vraagt wel om een goed uitgedacht lichtplan.

Hoewel sfeerverlichting oorspronkelijk voornamelijk in woonhuizen werd gebruikt, zien we tegenwoordig dat ook zakelijke panden, zoals horecazaken, winkelketens en kantoorpanden, steeds vaker met sfeerverlichting zijn uitgerust. Daarnaast kan sfeerverlichting ook prima buiten worden toegepast, bijvoorbeeld in de tuin van een woonhuis of een bedrijfstuin.

Lichtkleur speelt een belangrijke rol bij sfeerverlichting

Als je van plan bent om een ruimte te voorzien van sfeerverlichting, dan is het belangrijk om vooral veel aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste lichtkleur. De lichtkleur is namelijk één van de belangrijkste factoren als het gaat om het creëren van sfeer met verlichting. De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager de lichtkleur, hoe warmer de kleur is. Als je met sfeerverlichting voor een gezellige sfeer wilt zorgen, dan kun je het best kiezen voor een kleurtemperatuur tussen de 2500 en 3000 Kelvin (K). Een wat meer zakelijke uitstraling vraagt om een kleurtemperatuur tussen de 3500 Kelvin (K) en 5000 Kelvin (K).

Welke soorten sfeerverlichtingen zijn er te koop?

Als je hebt besloten om sfeerverlichting aan te schaffen, dan begint de leuke zoektocht naar passende lampen. Er zijn tal van verlichtingssoorten die kunnen dienen als sfeerverlichting. Doorgaans wordt er voornamelijk gekozen voor schemerlampen met mooie stoffen lampenkappen, spotverlichting en LED strips.

Schemerlampen als sfeerverlichting

Als je als doel hebt om een gezellige sfeer te creëren, dan zijn schermerlampen met mooie stoffen lampen bij uitstek geschikt. Je kunt hierbij kiezen uit tafel schemerlampen, staande schemerlampen en schemerlampen die je aan het plafond moet monteren. Bij een schemerlamp hoort een wat lagere lichtkleur.

Spotverlichting als sfeerverlichting

Met spotjes kun je op een eenvoudige manier de focus leggen op een specifiek gedeelte van de ruimte. Als je van plan bent om spotverlichting als sfeerverlichting in te zetten, dan is het wel aan te raden deze op een dimmer aan te sluiten. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de lichtsterkte altijd bij de sfeer past.

LED strips als sfeerverlichting

Tot slot worden LED strips ook vaak als sfeerverlichting gebruikt. LED strips kunnen eenvoudig worden gemonteerd en staan op vrijwel elk oppervlakte leuk. Net als bij de spotverlichting is het wel aan te raden om de LED strips op een dimmer aan te sluiten. Kies daarnaast bij voorkeur LED strips met een wat lagere lichtkleur en lichtsterkte als je voornaamste doel is om meer sfeer in een ruimte te krijgen.