Maastrichtse politie waarschuwt voor ‘spoofing’

Print
Maastrichtse politie waarschuwt voor ‘spoofing’

Afbeelding: ANP/HH

Maastricht / Itteren -

Politie Maastricht wijst burgers op een toename van het aantal gevallen van bankfraude.

Het gaat daarbij meestal om spoofing. „De oplichter belt in de meeste gevallen met een vals nummer naar het slachtoffer. Door een truc lijkt het in het scherm van de telefoon van het slachtoffer alsof zijn eigen bank belt”, aldus de politiewoordvoerder.

Een nep bankmedewerker lokt slachtoffers daarna in de val door hen te wijzen op zogenaamde verdachte activiteiten waarbij de rekening betrokken zou zijn. Vervolgens wordt geadviseerd het geld veilig te stellen op een kluisrekening. Wie dat doet is z'n geld kwijt.

Lees ook: Internetoplichters steeds gewiekster: mail van de bank leek niet vreemd, wel 26.000 euro weg

„Ook zijn gevallen bekend waarbij de besturing van de computer wordt overgenomen (door het downloaden van bepaalde software, red.) of een ‘medewerker van de bank’ aan de deur de pinpas komt ophalen.”

Het advies moge duidelijk zijn: ga er niet op in of vraag bij twijfel eerst zelf bij de bank of inderdaad iemand heeft gebeld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu