Robin Frijns en Nyck de Vries maken nog steeds kans op wereldtitel Formule E

Robin Frijns. © Formule E

Nyck de Vries gaat met één race te gaan nog steeds aan de leiding in de strijd om de Formule E-titel. Hij kende een dramatische eerste race tijdens het slotweekeinde in Berlijn, maar bleef een groter drama bespaard. Ook Maastrichtenaar Robin Frijns kan de titel nog pakken.

Door LARS VAN SOEST

De Vries, rijdend voor Mercedes, begon als negentiende aan de veertiende E-Prix van het seizoen. Halverwege de race liep hij bij een incident met Alex Lynn een lekke linkerachterband op. Hij finishte uiteindelijk als 22e.

Ondanks zijn malheur gaat De Vries nog steeds aan kop, met een totaal van 95 punten. Hij wordt op de voet gevolgd door Edoardo Mortara (92), Jake Dennis (91) en Mitch Evans (90). De eerste race op het oude vliegveld Tempelhof in Berlijn werd gewonnen door Lucas de Grassi, die opklom naar de zesde plek (87). „Dit was niet de dag waarop ik had gehoopt. Balen, maar het is niet anders. Gelukkig maken we nog steeds een kans”, aldus De Vries.

Robin Frijns

De tweede Nederlander in de Formule E, Robin Frijns van Envision Virgin Racing, startte de race na een foutje in de kwalificatie als 23e en voorlaatste. Hij klom tijdens de race wat op, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijftiende plaats en bleef zodoende steken op 89 punten. Desondanks maakt de Limburger, die van de tweede naar de vijfde plek zakte, evenals De Vries nog een goede kans op de titel.

Lees ook: Robin Frijns kan in Berlijn wereldtitel pakken in Formule E; zijn grootste concurrent is landgenoot Nyck de Vries

In aanloop naar het slotweekeinde mochten in totaal achttien(!) rijders dromen van winst in het kampioenschap. Na de race van zaterdag zijn er nog veertien kanshebbers. Zondag staan een kwalificatie en een race op het programma. Coureurs kunnen op drie manieren punten pakken: met een overwinning (25), pole position (3) en de snelste raceronde (1).

Met de klok mee

De coureurs rijden zondag niet rechtsom over het circuit, zoals zaterdag, maar met de klok mee. De kwalificatie, die in druk stukken is verdeeld, begint zondag om 11.30 uur. De race start om 15.34 uur.

De eerste acht coureurs in de WK-stand openen de kwalificatie, waarna de zestien overige rijders de baan op mogen, verdeeld over twee heats. De Vries en Frijns zijn vanwege hun plek in het eerste blok in het nadeel, aangezien een baan altijd sneller wordt naarmate er meer op wordt gereden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal