Aardbeving treft Haïti, vrees voor hoog aantal slachtoffers

 © TWITTER @ANDREWHOLNESSJM

Bron: ANP

Haïti is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2. Er zijn verscheidene doden gevallen en er is enorme schade aangericht in het zuiden van het land.

Premier Ariel Henry belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.

Lokale media meldden zeker vijf doden, onder twee kinderen van zeven en negen in de stad Aquin, en veel gewonden. Veel gebouwen zijn verwoest, is te zien op foto’s en video’s op sociale netwerken.

De Amerikaanse geologische dienst USGS schat de kans op een hoog aantal slachtoffers in als waarschijnlijk, met schade in een groot gebied van het Caribische land. Op sociale media circuleren beelden van een ingestorte kerk en andere verwoeste gebouwen in de plaats Jeremie. In Les Cayes, een van de grootste steden van het land, zijn de straten gevuld met puin.

Een ooggetuige uit Les Cayes in het zuidwesten vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. Het hoofd van de burgerbescherming kon nog geen exacte aantallen doden of gewonden geven.

Onder puin

De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haiti. Ook in Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld. Een ooggetuige uit Les Cayes in het zuidwesten, een van de grootste steden van het land, vertelde „Haïti Press Network” over ingestorte huizen en hotels en dat mensen onder het puin bedolven waren.

De USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

In 2010

Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0. Er vielen meer dan 200.000 doden en nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar. De wederopbouw kwam traag op gang, mede door de politieke instabiliteit. De Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vorige maand vermoord.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal