Meer dan 200 slachtoffers door aardbeving in Haïti

Print
Meer dan 200 slachtoffers door aardbeving in Haïti

Haïti is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2. Er zijn minstens 227 doden en vele gewonden gevallen, melden de autoriteiten.

De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.

Veel gebouwen zijn verwoest, is te zien op foto’s en video’s op sociale netwerken. Daar circuleren beelden van een ingestorte kerk en andere verwoeste gebouwen in de plaats Jeremie, een stad van 100.000 inwoners die volgens het Rode Kruis op het eerste gezicht qua schade aan de infrastructuur net zo zwaar is getroffen als bij de verwoestende aardbeving van elf jaar geleden.

Lees ook: Aardbeving treft Haïti, vrees voor hoog aantal slachtoffers

In Les Cayes, en van de grootste steden van het land, zijn de straten gevuld met puin. Een ooggetuige uit Les Cayes vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. De dramatische situatie is voor regeringsleider Henry reden de noodtoestand uit te roepen. „We zullen snel handelen”.

Groot gebied

De Amerikaanse geologische dienst USGS schat de kans op een hoog aantal slachtoffers in als waarschijnlijk, met schade in een groot gebied van het Caribische land. President Joe Biden heeft opdracht gegeven onmiddellijk hulp te bieden. De coördinatie is in handen van oud-VN-ambassadeur Samantha Power, die het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) leidt.

De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haiti. Ook in Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld. Een ooggetuige uit Les Cayes in het zuidwesten” vertelde „Haïti Press Network” over ingestorte huizen en hotels en dat mensen onder het puin bedolven waren.

Schiereiland

De USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0. Er vielen meer dan 200.000 doden en nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar. De wederopbouw kwam traag op gang, mede door de politieke instabiliteit. De Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vorige maand vermoord.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee