Herstel Chinese economie zwakt af door uitbraken deltavariant

 © Getty Images

ANP

Het economisch herstel van China zwakt af.

Dat heeft onder meer te maken met uitbraken van de deltavariant van het coronavirus, waardoor bijvoorbeeld havens moesten sluiten en nieuwe lockdowns werden opgelegd. Ook had China te kampen met overstromingen, wat de economische activiteit onder druk zette.

De productie in de omvangrijke Chinese industrie steeg in juli met 6,4 procent ten opzichte van augustus. Dat is minder sterk dan in juni en ook minder hard dan economen hadden verwacht. De industrie heeft daarnaast te maken met de verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen, chiptekorten en hoge grondstofprijzen, waardoor de productie wordt ontregeld.

Zeehaven nog altijd gesloten

De grote Chinese containerhaven Ningbo-Zhoushan nabij Shanghai is nog altijd voor een groot deel gesloten. Een van de terminals van de op twee na drukste haven ter wereld ging op last van de autoriteiten op slot toen bij een medewerker corona werd vastgesteld. Ondertussen groeien de zorgen over de impact van de sluiting op de handelsstromen in de regio. Sinds woensdag zijn er geen activiteiten bij de Meishan-terminal. Zowel de inkomende als de uitgaande containerdiensten liggen stil. Marktkenners schatten dat de terminal goed is voor de afhandeling van een kwart van de containervracht in de haven. De haven zelf zegt dat schepen worden omgeleid en dat er elders capaciteit is vrijgemaakt om de goederenstromen op gang te houden. Een woordvoerder van de haven zei maandag geen nieuwe informatie te hebben. Sinds het eerste geval zijn er geen nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Ook de winkelverkopen en bedrijfsinvesteringen in de op één na grootste economie van de wereld vielen vorige maand zwakker uit dan gedacht.

De laatste tijd komen er steeds meer signalen dat de Chinese economie aan het afkoelen is. De Chinese regering heeft maatregelen getroffen om de economie te stimuleren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal