Dodental aardbeving Haïti stijgt tot 1297

 © Hollandse Hoogte / EPA

Het dodental van de aardbeving in Haïti is bijna verdubbeld tot minstens 1297. Volgens de autoriteiten zijn meer dan 5700 mensen gewond geraakt. Eerder op zondag meldden ze nog 724 doden en 2800 gewonden.

Redactie

In het zuiden van het land is de schade enorm en wordt die nog in kaart gebracht. Reddingswerkers en burgers proberen ondertussen met man en macht overlevenden uit het puin te halen nadat de beving zaterdag enorme verwoestingen had aangericht.

Race tegen de tijd

Het is een race tegen de tijd, want er komt een tropische storm aan, Grace geheten. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center bereikt die maandag Haïti. De wind en regen die de storm meebrengt zullen het reddingswerk bemoeilijken.

Lees ook: Aardbeving treft Haïti, vrees voor hoog aantal slachtoffers

Volgens de autoriteiten zijn door de schok met een kracht van 7.2 in de drie zwaarst getroffen gebieden zo’n 13.694 huizen ingestort . Nog eens 13.785 huizen raakten beschadigd. Veel mensen van wie de huizen nog overeind staan, brengen uit angst voor naschokken de nacht door op straat.

Noodtoestand

Haïti krijgt hulp van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Verenigde Staten, Colombia, Chili, Argentinië, Mexico, Venezuela, Frankrijk en Canada. De VS zenden een zoek- en reddingsteam van 65 man, dat allerlei materieel en medische benodigdheden meeneemt. Ook Cuba en Ecuador sturen teams. De Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti, heeft voedsel en medische hulp toegezegd. Premier Ariel Henry heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van de zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal