Taliban zeggen belangrijkste punten van hoofdstad Kaboel in handen te hebben, doden in gedrang op vliegveld

Chaos en paniek op vliegveld Kabul. © De Limburger

De taliban zeggen dat ze 90 procent van de overheidsgebouwen en bijna alle belangrijke checkpoints in Kaboel in handen hebben. De moslimextremisten namen de controle over de stad zondagavond zonder strijd over van de Afghaanse regering.

Redactie

Volgens de taliban is het momenteel kalm en vredig in Afghanistan. Er zijn geen gevechten gaande tussen overgebleven militairen van het regeringsleger en de jihadisten, zegt een woordvoerder.

Lees ook: Taliban roepen in presidentieel paleis Kaboel overwinning uit

Sinds de machtsovername hebben de taliban meerdere keren beloofd geen wraak te nemen op tegenstanders, vrouwenrechten te accepteren en het leven van Afghanen zoveel mogelijk door te laten gaan. Hier wordt aan getwijfeld, omdat de situatie in gebieden die ze eerder hebben overgenomen vergelijkbaar is met de eerste periode dat de Taliban aan de macht waren tussen 1996 en 2001. Daar gelden strenge regels, zo mogen vrouwen niet werken en moeten ze zichzelf volledig bedekken.

Lees ook: Zo zal het leven onder taliban eruitzien, met vrouwen als grootste slachtoffers

Veel Afghanen willen uit angst voor de taliban vluchten en zijn naar het vliegveld gegaan. Daar is de situatie chaotisch en er gaan geen lijnvluchten meer om Afghanen mee te nemen. Mochten deze mensen het vliegveld verlaten, dan zijn ze volgens de taliban veilig. „Iedereen mag naar huis terugkeren. Burgers zullen niet worden aangevallen.”

Doden in gedrang op luchthaven Kabul

Zeker vijf mensen zijn volgens ooggetuigen om het leven gekomen in het gedrang op het vliegveld van Kaboel. Een ooggetuige zei dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een auto zijn geladen. Volgens meldingen van The Wall Street Journal zijn er drie mensen doodgeschoten, onbekend is door wie.

Amerikaanse militairen die orde proberen te scheppen hebben ook in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden. De machtsovername door de soennitische extremisten heeft in Kaboel tot paniek geleid. Talrijke mensen hebben de luchthaven bestormd en proberen in een vliegtuig te geraken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal