Sittard grijpt naast titel ‘mooiste vestingstad van Nederland’, Gorinchem strijkt met de eer

Fort Sanderbout. © Mitchell Giebels

Sittard -

Sittard heeft naast de titel ‘mooiste vestingstad’gegrepen. De ANWB riep Gorinchem maandag uit tot mooiste vestingstad van Nederland.

Nick Bruls

Uit de ruim 160 vestingsteden die Nederland telt, werd een eerste selectie van vijftig gemaakt, met behalve Sittard ook Limburgse inbreng van Stevensweert, Valkenburg en Gennep. Later werden daar vijf finalisten uit gedestilleerd.

Maandag maakte de ANWB de winnaar bekend. Gorinchem troefde uiteindelijk Hulst, Bourtange, Dokkum en Sittard af. „Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken”, jubelt de jury, die de steden beoordeelde op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter.

Boeiende geschiedenis

Burgemeester Hans Verheijen is verre van teleurgesteld. „Het is al geweldig dat we tot de vijf mooiste van Nederland behoren en bovendien: de mooiste van Zuid-Nederland. Sittard is een stad die het verdient om ontdekt te worden. Met een prachtig historisch centrum en een boeiende geschiedenis die op elke hoek van de straat voor het oprapen ligt. Een absolute aanrader wat mij betreft”, aldus Verheijen.

VVV-stadsgids Niek Bremen had zich al verheugd op een agenda vol rondleidingen. Al mag hij het laatste halfjaar niet klagen. „We worden de laatste tijd overspoeld met toeristen.” Of dat te danken is aan de finaleplek in de ANWB-verkiezing, weet hij niet. „Het massaal vakantie vieren in eigen land speelt denk ik in elk geval mee. We zijn met vier gidsen en hebben veel boekingen. Daarnaast zie je veel mensen met papieren op straat rondkijken.”

Bremen had wel gedacht dat Gorinchem of anders Bourtange er met de winst vandoor zou gaan. „Sittard heeft na 1677 toen de Fransen kwamen een beetje afgedaan als vestingstad. Ik had er al niet heel veel vertrouwen in.” Ook stadsarchivaris Peer Boselie voorspelde een andere winnaar dan zijn Sittard. Hij vreesde dat de jury de eisen die toeristen in het hoofd hebben zou volgen. „Het gelikte plaatje, lichte kitsch. De volmaakte sterbastions met grachten eromheen.” Zo geschiedde.

Donderdag zet ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje.

Lees ook: Wint ‘integer en verweerd’ Sittard het als vestingstad van de ‘gelikte, wat kitscherige’ plaatsen?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal