Proces tegen Nederlandse sekteleider in Kleef gaat langer duren

De Nederlandse verdachte sekteleider Robert B. in de Duitse rechtbank. © Caroline Seipel/DPA

De rechtbank in het Duitse Kleef gaat meer zittingsdagen uittrekken voor het proces tegen de Nederlandse sekteleider Robert B., verdacht van seksueel misbruik van een vrouw die lid was van zijn sekte, de Orde der Transformanten.

Redactie

Naast de drie dagen die in augustus nog gereserveerd zijn voor getuigenverhoren, heeft de rechtbank 21, 22 en 24 september gereserveerd voor zittingen. Mocht ook dat niet voldoende zijn dan kan de rechtbank nog nieuwe extra zittingsdagen uittrekken. Dat heeft een persrechter van het Landgericht Kleef maandag bekendgemaakt.

Lees ook: Liefdesperikelen leidden tot inval bij sekte van ‘profeet’ Robert B. in voormalig klooster Goch

Vanaf dinsdag 17 augustus zijn de zittingen in principe openbaar, tenzij getuigen dat niet willen. Dan vindt de zitting gedurende dat getuigenverhoor alsnog achter gesloten deuren plaats. De afgelopen zittingsdagen waarbij getuigen verhoord werden, vonden alle achter gesloten deuren plaats omdat de verdediging bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van de pers. Het Openbaar Ministerie verzette zich niet tegen het uitsluiten van pers en publiek, waarna de rechter besloot tot zittingen achter gesloten deuren. Daarin komt nu verandering. Zittingen zijn openbaar, tenzij getuigen dat niet willen.

Strafeis

De persrechter kon maandag niet zeggen wanneer het Duitse Openbaar Ministerie zijn strafeis bekendmaakt. Dit requisitoir wordt net als in Nederland gevolgd door de pleidooien door de advocaten, maar anders dan in Nederland doet de rechtbank direct daarna uitspraak.

Lees ook: Is vermiste Arne uit Gennep toch bij sekte gegaan?

De Duitse justitie verdenkt B. van het misbruik van de vrouw sinds haar 12e jaar, tot haar 25e. Het misbruik door B. ging volgens het Duitse OM door tot de politie eind vorig jaar het klooster in het Duitse Goch binnenviel waar de van oorsprong Nederlandse sekte zetelde. De verdachte wordt bijgestaan door drie verdedigers, onder wie de Nederlandse advocate Inez Weski.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal