‘Saudisch staatsoliebedrijf Aramco heeft miljarden over voor raffinaderijen van Indiaas Reliance’

 © EPA

ANP

Het Saudi-Arabische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft tientallen miljarden dollars over voor een belang in de olieraffinaderijen en chemicaliëntak van het Indiase conglomeraat Reliance.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de onderhandelingen tussen de twee bedrijven in een vergevorderd stadium zijn.

Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld, zou mikken op een belang van 20 procent in de petrochemische tak van Reliance. Voor Reliance betekent de deal leveringszekerheid voor zijn enorme raffinaderijen. In ruil voor het belang zou Reliance tussen de 20 miljard en 25 miljard dollar in aandelen Saudi Aramco krijgen. Omgerekend is dat tussen 17 miljard en ruim 21 miljard euro. Een deal zou in de komende weken bereikt kunnen worden, volgens de bronnen. Ze waarschuwen wel dat nog niets zeker is.

Lees ook: ‘Rijkste man van Azië overweegt overname T-Mobile Nederland’

Reliance is een conglomeraat dat zich bezighoudt met onder meer energie, chemie, telecommunicatie, financiële dienstverlening en detailhandel. Eigenaar Mukesh Ambani, de zoon van de oprichter, is de rijkste man van Azië.

Vorige week werd bekend dat Reliance een van de geïnteresseerden zou zijn om T-Mobile Nederland over te nemen. Zowel Deutsche Telekom als het Zweedse Tele2, de huidige eigenaren, wil van die telecomaanbieder af.

Saudi Aramco is eigenaar van het eveneens Saudische petrochemieconcern Sabic, met Europees hoofdkantoor in Sittard en fabrieken op chemiecomplex Chemelot in Geleen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal