Rutte: doen alles om mensen weg te halen uit Afghanistan

 © ANP

Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en „anderen die onze bescherming verdienen” weg te krijgen uit Afghanistan. „Maar het is ingewikkeld”, zegt demissionair minister-president Mark Rutte. Hij noemt de situatie in het land „onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend”.

Bron: ANP

Rutte wilde niet zeggen wie volgens hem precies bescherming verdienen. Voor tolken die de afgelopen jaren gewerkt hebben voor Nederlandse militairen in Afghanistan geldt dat hoe dan ook.

Lees ook: Taliban zeggen belangrijkste punten van hoofdstad Kaboel in handen te hebben

Verschillende partijen in de Tweede Kamer drongen er vorige week op aan ruimhartig te kijken naar het helpen van Afghanen die de afgelopen jaren de Nederlandse missie hielpen. Het kabinet gaf eerder juist aan daar weinig voor te voelen omdat het tot een „niet-beheersbare toename” van asielaanvragen zou leiden.

Of Ruttes uitspraak betekent dat het kabinet daar nu anders naar kijkt, blijft onduidelijk. Het ministerie van Defensie kon niet zeggen of het beleid is gewijzigd, Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar.

Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou inzetten om mensen weg te halen uit Afghanistan, waar de radicaalislamitische Taliban afgelopen weekeinde de macht hebben overgenomen. Over het verloop van die evacuatie wil het ministerie „uit veiligheidsoverwegingen” niets zeggen.

Lees ook: Zo zal het leven onder taliban eruitzien, met vrouwen als grootste slachtoffers

Rutte ging in op de situatie in Afghanistan na afloop van een overleg over de formatie met D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Die zei na afloop alleen dat zij en haar departement er „ontzettend druk” mee zijn en dat ze naar het ministerie moest „voor crisisoverleg”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal