Branches: grote bedrijven zitten aan maximum voor coronasteunregeling TVL

 © ANP

ANP

Steeds meer grote bedrijven kunnen geen verdere aanspraak maken op de coronasteunmaatregel TVL.

De Europese Unie heeft een maximum van 1,8 miljoen euro per jaar gesteld aan de Tegemoetkoming Vaste Lasten vanwege staatssteunregels. Onder meer grote winkelketens, horecaondernemers met meerdere bedrijven en toeleveranciers voor de horeca zitten inmiddels aan dat plafond, bevestigen brancheverenigingen voor werkgevers en ondernemers VNO-NCW en ONL na eerdere berichtgeving van BNR.

Lees ook: Banken: economie herstelt redelijk, doemscenario’s uitgebleven

De TVL is één van de belangrijkste steunmaatregelen die het kabinet in het leven heeft geroepen om bedrijven overeind te houden in de coronacrisis. Door de strenge coronabeperkingen die de afgelopen tijd golden, moesten veel ondernemers hun deuren sluiten of konden ze minder omzet draaien.

Dit jaar komen naast mkb-bedrijven ook grote bedrijven in aanmerking voor de steunmaatregel. Voor het eerste kwartaal deden 174 grote bedrijven een beroep op de TVL. Daaronder vallen ondernemingen met meer dan 250 voltijdswerknemers of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar. Als voorwaarde geldt dat het bedrijf minimaal 30 procent omzetverlies heeft in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019.

Maximum

Het maximale subsidiebedrag was in het eerste kwartaal 600.000 euro en in het tweede kwartaal 1,2 miljoen euro. Daarmee zitten bedrijven halverwege het jaar al aan het door de Europese Unie gestelde maximum. Ondernemingen die al 1,8 miljoen euro aan TVL hebben ontvangen, moeten gebruik maken van hun eigen reserves. „Als die er al zijn dan is dit wel minimaal”, zegt een woordvoerster van Ondernemend Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal