VS stoppen evacuatievluchten om rust op vliegveld Kaboel te herstellen

 © Hollandse Hoogte / AFP

De Verenigde Staten zijn gestopt met evacuatievluchten vanaf het vliegveld van Kaboel omdat het te druk is op de luchthaven.

RedactieBron: ANP

De aanwezige militairen gaan eerst de startbaan ontruimen. Het is niet bekend hoe lang de ontruiming gaat duren.

Lees ook: Defensie: meerdere evacuatievluchten naar Afghanistan gepland

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat er geen vluchten konden landen of vertrekken vanwege de drukte. Veel Afghanen zijn naar de luchthaven gevlucht omdat ze het land willen verlaten nu de taliban ook hoofdstad Kaboel hebben ingenomen.

Lees ook: Taliban zeggen belangrijkste punten van hoofdstad Kaboel in handen te hebben, doden in gedrang op vliegveld

Veel landen zijn druk bezig om het ambassadepersoneel het land uit te halen. De luchthaven wordt gecontroleerd door 5000 Amerikaanse militairen. Zij hadden het maandagochtend ook al lastig om de rust te bewaren. Toen werd er in de lucht geschoten. Er zouden vijf mensen zijn omgekomen door verdrukking op het vliegveld. Er zijn ook berichten dat drie mensen zijn omgekomen door schoten.

Chaos en paniek op vliegveld Kabul. © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal