Evacuaties door bosbranden in Spanje en Griekenland

Brandweermannen aan het werk in Navalacruz, op 15 augustus. © ANP/HH

In Spanje en Griekenland zijn talrijke mensen geëvacueerd door bosbranden.

RedactieBron: De Telegraaf

De Spaanse autoriteiten dwongen bijna 1000 mensen in acht dorpen ten westen van de hoofdstad Madrid hun huizen te verlaten om ze te beschermen tegen een bosbrand die sinds zaterdag minstens 12.000 hectare land heeft verwoest.

Lees ook: Hoogste temperatuur ooit gemeten én tropische storm op komst: wat is er aan de hand in Zuid-Europa?

De brand in het landelijke gebied Navalacruz kan zich snel verspreiden omdat het kurkdroog is door een ernstige hittegolf en het ook hard waait. De vuurzee ontstond nadat een auto op een snelweg in brand was gevlogen. Ongeveer 1000 brandweerlieden, onder wie 140 militairen, zijn ingezet om de brand te bedwingen, evenals helikopters en vliegtuigen.

Zwaarste prijs

In Griekenland, dat al weken met bosbranden kampt, kwam het opnieuw tot evacuaties. De inwoners van drie dorpen ten zuidoosten van de hoofdstad Athene moesten zich uit de voeten maken nadat er nieuwe branden waren ontstaan in de buurt van de havenstad Lavrio. Het gaat om een zeer brandbaar, met dennenbos bedekt gebied, waarschuwden de autoriteiten. In Vilia ten noordwesten van Athene is de bevolking van twee dorpen opgeroepen tot evacuatie door een nieuwe brand daar.

De afgelopen weken ging in Griekenland al ruim 100.000 hectare in vlammen op. Het eiland Evia, 200 kilometer ten noordoosten van Athene, heeft de zwaarste prijs betaald. Het schiereiland Peloponnesos, 300 kilometer ten westen van Athene, maar ook de noordelijke buitenwijken van de hoofdstad zelf, werden eveneens zwaar getroffen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal