Doden in gedrang luchthaven Kaboel, VS-militairen doden mannen

 © Hollandse Hoogte / AFP

Zeker vijf mensen zijn volgens ooggetuigen om het leven gekomen in het gedrang op het vliegveld van Kaboel.

RedactieBron: ANP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Amerikaanse militairen twee mannen hebben doodgeschoten die met wapens rondzwaaiden op het vliegveld.

Lees ook: Val van Kaboel mokerslag voor Nederlandse veteranen: ‘Onze generatie heeft nu eigen Vietnam’

De Amerikaanse nieuwszender CBSNews meldt dat een lokaal ziekenhuis momenteel achttien mensen met schotwonden behandelt, maar ze kunnen niet zeggen wie hen beschoot. Het is onbekend of de twee doodgeschoten mensen deel waren van de eerder genoemde vijf slachtoffers.

Paniek

Een ooggetuige zei dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een auto zijn geladen. The Wall Street Journal schreef dat er drie mensen waren doodgeschoten, maar dat niet duidelijk was door die.

Amerikaanse militairen schoten ook in de lucht om orde te scheppen en de menigte op afstand te houden op het vliegveld. De machtsovername door de soennitische extremisten heeft in Kaboel tot paniek geleid. Talrijke mensen hebben de luchthaven bestormd en proberen in een vliegtuig te geraken.

Biden spreekt maandagavond over Afghanistan

De Amerikaanse president Biden zal maandagavond reageren op de plotselinge herovering van Afghanistan door de radicaalislamitische taliban. De toespraak wordt om 21.45 uur (Nederlandse tijd) verwacht, meldt het Witte Huis.

Naar de reactie van Biden wordt met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die 20 jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal