Chloorbleekloog moet transportwaterleiding Roosteren-Susteren weer op gang brengen

 © WML

Regio -

Als gevolg van de wateroverlast in juli is de drinkwaterproductielocatie in Roosteren nog altijd buiten bedrijf. Het intensief en langdurig schoonspoelen van de systemen en de transportwaterleiding tussen Roosteren en Susteren van de afgelopen drie weken heeft niet het gewenste effect gehad op de gemeten waterkwaliteit.

Het reinigen met enkel water is niet voldoende gebleken. Daarom is WML genoodzaakt om chloorbleekloog als reinigingsmiddel in te zetten, zodat alle schadelijke bacteriën verwijderd kunnen worden. Hier is maandag 16 augustus 10.00 uur mee gestart en zal duren tot woensdag 18 augustus 10.00 uur. De transportwaterleiding tussen Roosteren en Susteren wordt van binnenuit gereinigd met chloorbleekloog. Het reinigingsmiddel wordt daarna opgevangen, geneutraliseerd en verantwoord afgevoerd.

De systemen en de transportleiding zijn voor deze werkzaamheden extra beveiligd en geïsoleerd van het drinkwaternet. Er blijft echter een kleine kans bestaan dat het kraanwater in het gebied van Stein, Beek, Meerssen en delen van Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beekdaelen, Heerlen, Voerendaal, Valkenburg a/d Geul en Gulpen-Wittem,nog maximaal een week na bovenstaande werkzaamheden licht naar chloor ruikt of smaakt. In dat geval is het drinkwater nog steeds veilig en geschikt voor consumptie. Hoewel een minimale hoeveelheid achtergebleven chloordeeltjes in het drinkwater namelijk al duidelijk waarneembaar is, is het niet schadelijk voor de gezondheid.

Na de reiniging met chloorbleekloog, die in totaal ongeveer 48 uur duurt, volgt vanaf woensdag 18 augustus het schoonspoelen van het systeem en de transportwaterleiding met schoon water. Pas als uit meerdere testresultaten uit het laboratorium blijkt dat de kwaliteit van het drinkwater goed is, zal de drinkwaterproductie in Roosteren weer opstarten.

Meer informatie is te vinden op de website van WML.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal