Website voor zelftesten werkt weer na haperingen door drukte

 © Hollandse Hoogte / ANP

De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn verholpen.

RedactieBron: ANP

Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Eerder maandag ondervonden mensen problemen met Zelftestenbestellen.nl. De site was overbelast.

Lees ook: Rutte roept mensen op om zelftest te doen bij terugkomst in Nederland: ’Willen situatie zo houden’

Waarom de systemen de drukte niet aankonden, kan het ministerie niet zeggen. Op maandag zouden er geen nieuwe brieven met bestelcodes bezorgd moeten zijn, dus daar kan het niet aan liggen. In eerder verstuurde brieven stond dat vanaf maandag de sneltesten verstuurd zouden worden. Misschien is er verwarring ontstaan bij mensen die dachten dat ze vanaf dan pas de sneltesten konden bestellen.

Bewustwordingscampagne

Uiteindelijk werden de problemen volgens het ministerie met „enkele kleine aanpassingen” verholpen, waardoor de pagina de drukte nu aankan. De site was maandagavond goed bereikbaar. Voor zover bekend zijn in de rest van de bestelketen, bijvoorbeeld in de centra waar de pakketten verzonden worden, door de drukte van maandag geen problemen ontstaan.

De Rijksoverheid stuurt deze weken alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Demissionair minister-president Mark Rutte benadrukte eerder dat het vooral gezien moet worden als een bewustwordingscampagne. De hoop is dat mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk of in hun vrije tijd contact hebben met grotere groepen anderen.

Het is de bedoeling dat begin september alle huishoudens hun bestelcode ontvangen hebben. De tests worden binnen tien dagen na bestelling verzonden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal