VS sturen 1000 extra militairen naar Kaboel

 © Hollandse Hoogte / AFP

De Verenigde Staten sturen duizend extra militairen naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, om zo de troepenmacht daar te vergroten naar 7000 mensen.

RedactieBron: ANP

Ze moeten onder meer helpen bij de nu nog onderbroken evacuaties. Het is de bedoeling dat ongeveer 30.000 personen in veiligheid worden gebracht: 22.000 naar de VS, 8000 naar andere landen, melden Amerikaanse media. Het gaat om ambassadepersoneel, Amerikaanse burgers, Afghaanse ex-werknemers van de Amerikanen en andere mensen die nu een groot risico lopen op wraak door de radicaalislamitische taliban, die de macht in het land heroverden.

Lees ook: Val van Kaboel mokerslag voor Nederlandse veteranen: ‘Onze generatie heeft nu eigen Vietnam’

Amerikaanse militairen zijn echter nog druk bezig orde te scheppen op het internationale vliegveld van Kaboel, waar een grote menigte van wanhopige Afghanen probeerde aan boord te klimmen van vliegtuigen. Er heerst veel paniek in het land door de machtsovername door de taliban, die ruim twintig jaar geleden een schrikbewind voerden.

Doden

Door de chaos maandag op de luchthaven konden geen vliegtuigen meer opstijgen of landen, waardoor de internationale evacuatie-operatie noodgedwongen tot stilstand kwam. Een woordvoerder van het Pentagon kon nog niet zeggen wanneer de vluchten weer worden hervat.

Lees ook: Doden in gedrang luchthaven Kaboel, VS-militairen doden mannen

Niet alleen de Amerikanen, bijvoorbeeld ook de Britten sturen extra soldaten. Er komen nog eens tweehonderd militairen bij de zeshonderd die vorige week al waren aangekondigd. Zij moeten helpen bij de evacuatie van Britse burgers en voormalige Afghaanse medewerkers van de Britse strijdkrachten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal