VfL Wolfsburg reglementair uitgeschakeld na wisselfout Van Bommel

 © Hollandse Hoogte / AFP

VfL Wolfsburg, de club van de nieuwe trainer Mark van Bommel, mag dit seizoen niet meer deelnemen aan het Duitse bekertoernooi. De ploeg van aanvaller Wout Weghorst is door de tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond uit het evenement gezet vanwege een wisselfout van Van Bommel.

RedactieBron: ANP

De overwinning van 3-1 na verlenging tegen SC Preußen Münster zette het strafcollege om in een reglementaire zege van 2-0 voor de vierdeklasser.

SC Preußen Münster diende een officiële klacht in na de verloren bekerwedstrijd in de eerste ronde ruim een week geleden tegen VfL Wolfsburg. De vierdeklasser eiste dat de uitslag ongeldig zou worden verklaard wegens een wisselflater bij de opponent uit de Bundesliga. Van Bommel verving in totaal zes spelers in zijn team. De oud-PSV’er had volgens de regels maximaal vijf keer mogen wisselen.

Geen persoonlijke consequenties

Volgens Van Bommel had hij desgevraagd van de vierde official te horen gekregen dat hij in de verlenging nog drie spelers mocht wisselen. Hij had echter in de reguliere speeltijd al drie spelers naar de kant gehaald. De vierde official ontkent Van Bommel verkeerd te hebben geïnformeerd. Wolfsburg overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis. „Het duel overspelen zou terecht zijn”, oordeelde Tim Schumacher, hoofd van de juridische afdeling van de club.

Wolfsburg kwam pas ver in blessuretijd gelijk tegen de veredelde amateurs (1-1), waardoor er een verlenging noodzakelijk was. In de toegift trok de favoriet het duel alsnog naar zich toe, onder meer door een doelpunt van Weghorst.

Een dag na de bekerwedstrijd liet de directie van Wolfsburg weten dat de wisselfout geen persoonlijke consequenties voor Van Bommel zou hebben. De Duitse ploeg ondersteunde de positie van de Nederlandse trainer afgelopen zaterdag met winst in de eerste competitiewedstrijd tegen VfL Bochum. Wolfsburg zegevierde dankzij een treffer van Weghorst (1-0).

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal