Nederlands evacuatievliegtuig kan niet landen op luchthaven Kaboel

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het Nederlandse militaire vliegtuig dat onderweg was naar de luchthaven van Kaboel in Afghanistan kan daar voorlopig niet landen.

RedactieBron: ANP

De veiligheidssituatie staat het niet toe, meldt het ministerie van Defensie. Het toestel kreeg onderweg de opdracht elders te landen omdat de versterkingen die onderweg waren naar Kaboel voorrang krijgen.

Lees ook: Afghaanse tolk ‘Max’ werkte voor het Nederlandse leger en huilt al drie dagen aan een stuk

Het Nederlandse toestel was onderweg naar het vliegveld om tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren. Het is echter buitengewoon onrustig op het vliegveld. De Amerikaanse krijgsmacht, die de luchthaven in handen heeft, zegt tijd nodig te hebben om de orde te herstellen. Wanneer de luchthaven weer gebruikt kan worden, is nog onbekend.

Extra militairen

De VS kondigden maandagavond aan duizend extra militairen naar Kaboel te sturen. De in totaal zevenduizend militairen helpen volgens Amerikaanse media 30.000 mensen het land uit, van wie zo’n 8000 naar andere landen dan de Verenigde Staten. Bronnen melden dat hun succes ook voor de Nederlandse evacuatievlucht essentieel is.

Lees ook: Doden in gedrang luchthaven Kaboel, VS-militairen doden mannen

Eerder op maandag was te zien hoe honderden mensen op de start- en landingsbaan van het vliegveld liepen. Groepen mensen die het land wilden ontvluchten probeerden vliegtuigen binnen te komen of klampten zich vast aan de buitenkant. Meerdere mensen raakten gewond of kwamen om het leven, ook door geweervuur.

Voor zover bekend was er nog maar één Nederlands toestel onderweg naar Afghanistan. Waar dat zich nu bevindt, is onbekend. Defensie heeft meerdere vluchten op de planning.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal