België op weg naar vaccinatieplicht zorgpersoneel

 © Getty Images

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke komt met een voorstel om een verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel in te voeren.

RedactieBron: ANP

De geesten zijn er stilaan rijp voor, zei hij op de Vlaamse televisie. Voor mensen die werken in de zorg, ook voor bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten, zou de norm moeten zijn en dus de plicht dat ze zich laten vaccineren, aldus de bewindsman. „Als voorbeeld voor andere mensen en voor de veiligheid.”

Lees ook: Vakantie wordt heel lastig zonder vaccinatie: ’Je krijgt onderscheid en minder vrijheid’

Vandenbroucke wil zich niet laten vastpinnen op een tijdpad, maar „zal er geen gras over laten groeien”. In de loop van september zullen er eerst nog adviezen worden ingewonnen bij onder meer ziekenhuizen en werkgevers en vakbonden. Tegelijkertijd lopen de juridische voorbereidingen al.

Onder meer de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België kwam met de aanbeveling voor een verplichte vaccinatie voor al het zorgpersoneel. In het advies wordt gepleit voor „de verplichte vaccinatie voor alle verzorgend en niet-verzorgend personeel van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen, evenals voor alle artsen, andere gezondheidszorgbeoefenaars en mantelzorgers, betrokken bij (ambulante) zorg”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal