Biden: ‘Doel was om terrorisme te bestrijden, niet om land op te bouwen’

 © Getty Images

De Amerikaanse president Biden heeft met nadruk de aftocht van de Amerikanen uit Afghanistan verdedigd, ondanks de onverwacht snelle machtsovername door de radicaalislamitische taliban.

RedactieBron: De Telegraaf

„We waren in Afghanistan om terreur te bestrijden, niet om een land op te bouwen”, benadrukte Biden in een toespraak tot het Amerikaanse volk vanuit het Witte Huis.

Lees ook: Afghaanse tolk ‘Max’ werkte voor het Nederlandse leger en huilt al drie dagen aan een stuk

De president reageerde op de plotselinge herovering van Afghanistan door de taliban. Die werd mogelijk door de eerder dit jaar aangekondigde, en bijna afgeronde terugtrekking van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen.

‘Tijd om te vertrekken’

„Ik sta vierkant achter mijn beslissing”, zei Biden. „Na twintig jaar heb ik op de harde manier geleerd dat er nooit een goed moment was om Amerikaanse troepen terug te trekken.” Hij verzekerde dat de Verenigde Staten het terrorisme in Afghanistan blijven bestrijden, zelfs na de terugtrekking. Maar volgens hem was het tijd om te vertrekken na zo’n lange tijd.

Biden erkende dat de situatie in Afghanistan de laatste tijd sneller veranderde dan verwacht. Maar Amerikaanse troepen moeten niet vechten in een oorlog waarin Afghaanse troepen niet „voor zichzelf willen vechten”, meende de president.

Waarschuwing

Naar de reactie van Biden was met spanning uitgekeken. De succesvolle terugkeer van de taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen. Maar volgens Biden was het Amerikaanse nationale belang in Afghanistan altijd in de eerste plaats het voorkomen van terroristische aanslagen op Amerika, zoals die van de extremisten van Al-Qaeda van 11 september 2001 vanuit het land: „De missie in Afghanistan was nooit bedoeld om een natie op te bouwen.”

Hij waarschuwde de taliban om de evacuatie van duizenden Amerikaanse diplomaten en Afghaanse tolken en andere medewerkers niet te verstoren of te bedreigen. De reactie op elke aanval zal „snel en krachtig” zijn, zei Biden. „We zullen onze mensen indien nodig met verwoestende kracht verdedigen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal