Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 1419

 © EPA

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in het zuidwesten van Haïti zaterdag is opgelopen tot 1419. De autoriteiten in het land maakten tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie verder bekend dat er ook circa 6900 mensen gewond zijn geraakt bij de schok met een kracht van 7,2.

Bron: ANP

Een dag eerder ging het nog om 1297 doden en 5700 gewonden. Interim-premier Ariel Henry kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Lees ook: Rode Kruis in actie voor slachtoffers aardbeving Haïti

Volgens de internationale hulporganisatie Rode Kruis zijn ongeveer 800.000 mensen door de aardbeving getroffen. Het epicentrum bevond zich op zo’n 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Louis du Sud. De beving vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Zeker 13.785 huizen werden verwoest en ongeveer evenveel liepen schade op.

Tropische storm

Intussen zijn er nog steeds reddings- en hulpoperaties gaande. Veel mensen zouden nog vastzitten onder het puin van alle ingestorte gebouwen. Het is een race tegen de klok. Want de tropische storm Grace, met windsnelheden tot 55 kilometer per uur, is in aantocht. De wind en regen die de storm meebrengt dreigen het reddingswerk op korte termijn ernstig te gaan bemoeilijken.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van een andere zware aardbeving, die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten destijds dakloos. De schade van die beving werd geschat op 8 miljard dollar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal