Aantal nieuwe webshops stijgt sterker dan ooit tevoren

 

 © ANP

ANP

Niet eerder steeg het aantal webwinkels zo hard in de eerste twee kwartalen van een jaar als dit jaar.

Dat heeft dataspecialist BoldData becijferd. In de eerste zes maanden kwamen er bijna een vijfde meer webshops bij ten opzichte van vorig jaar. Door de coronapandemie wordt er veel meer online gewinkeld dan voorheen. Ook moesten fysieke winkels in de eerste paar maanden nog veelal gesloten blijven.

In de eerste zes maanden van dit jaar schreven 10.340 Nederlanders zich in bij de Kamer van Koophandel als webwinkel, 17 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarvan is het merendeel een eenpitter.

Lees ook: Herstel wereldhandel goed voor moederbedrijf van pakketbezorger DHL

Vorig jaar werd een recordaantal van 13.675 webshops ingeschreven. In totaal zijn er nu 72.690 bedrijven als webshop geregistreerd. Bijna al deze nieuwe onlineondernemers werken vanuit huis.

Webshops die zich specialiseren in voeding groeiden het snelst. Zo zijn er specialisten in macarons, kaas en aardappels. Ook het aantal webshops voor huis- en tuinartikelen groeide hard. Webshops voor elektronica stegen daarentegen minder hard.

Volgens BoldData ligt het werkelijke aantal webshops nog hoger, omdat er ook bedrijven zijn die niet als webshop in het handelsregister staan, maar deze wel hebben. Dit zijn vooral eigenaren van fysieke winkels die hun spullen ook online verkopen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee